НОВИНИ


КАТ с ужасяващ отчет - 144 трупа по пътищата

4 6516 11.09.2014
КАТ с ужасяващ отчет - 144 трупа по пътищата

Статистиката показва, че заради висока скорост са станали почти 40 процента от катастрофите и са загинали 144 души. За половин година катаджиите са написали общо 349 769 актове и фишове, като почти 60 000 от тях са за превишена скорост и само 7150 са за алкохол. Най-малко нарушения са били извършени на червен светофар – 1572.


КАТ глоби 206 397 нарушители по-малко, след като съдът забрани използването на мобилните камери. Цели 118 947 от тях е трябвало да бъдат санкционирани за превишена скорост – нарушение, което продължава да е основна причина за катастрофите. Цифрите са за първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на миналата. Според анализаторите в КАТ използването на мобилните камери само като радари е понижило ефективността им в пъти и шофьорите са започнали по-често да нарушават правилата.

Над 5000 пешеходци също са били санкционирани заради неправилно пресичане. Данните сочат, че 43-ма човека повече са загинали, при положение че в последните години броят на жертвите спадаше. Най-драматично е положението в Бургас, Пловдив, Ловеч и Враца, където двойно или тройно повече хора са намерили смъртта си. Месеците март, април и май пък са били най-проблемни. През този период са загинали 158 души.

Най-много инциденти са станали в интервала от време между 17 и 20 часа, което съвпада с часовете на най-интензивно движение. Катаджиите отчитат и 100% увеличение на загиналите по магистралите. Преди са били 9 човека, а тази година са скочили на 18. Също със 100% са се увеличили и жертвите при катастрофи, станали на общинските пътища в страната. Поради нарушение на пешеходец са станали 60 инцидента със 7 убити.

От Пътна полиция отчитат още, че при 289 тежки катастрофи в страната са загинали 143-ма шофьори, 75 пътници и 70 пешеходци, като се наблюдава увеличаване на загиналите пътници в автомобилите. Двойно повече пешеходци са убити на пътя в сравнение с първата половина на 2013 година. Цели 70 души са били смъртоносно прегазени през 2014 г., а за миналата са били едва 39. Отново най-застрашени са минувачите над 64-годишна възраст. 170 катастрофи са станали на зебри, а 68 на спирки. Основните причини за черната статистика са лоша организация на движението, опасни кръстовища и спирки, както и изключително ниското ниво на транспортната култура и дисциплина на пешеходците, се посочва още в анализа на Пътна полиция. Наблюдава се тенденция за настъпване на ПТП със загинали пешеходци вследствие на маневра заден ход от водачите, допълват още катаджиите.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама