НОВИНИ


На опашката на ЕС сме по конкурентност на индустрията

4 4783 11.09.2014
На опашката на ЕС сме по конкурентност на индустрията

България се нарежда на опашката на ЕС по отношение на конкурентоспособността на промишлеността си. Това показват два доклада, публикувани днес от Европейската комисия.


В тях се казва, че промишлеността на ЕС притежава редица конкурентни предимства, които трябва да се използват за стимулиране на икономическия растеж въпреки трудните икономически условия в момента.

 

Това обаче важи повече за старите страни-членки, отколкото за новите, показва класация, която също е включена в резултатите от изследването. Според нея страните са разделени на четири групи по признака „конкурентоспособност" - с висока и повишаваща се, с висока, но стагнираща или спадаща, с не особено висока, но повишаваща се и с не особено висока и едновременно спадаща.

 

В последната се намира именно България в компанията на Словения, Хърватия, Малта и Кипър. Според ЕК това са страните, които са най-малко атрактивни за инвестици в промишленост и които вместо да подобряват средата си тя се влошава.

По-добре от тях се справят Естония, Литва, Испания, Латвия, Чехия, Унгария, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Гърция, които са с ниски показатели по този индикатор, но с възходяща тенденция.

 

Белгия, Обединеното кралство, Австрия, Франция, Италия, Люксембург, Швеция и Финландия от своя страна са традиционно конкурентни държави по отношение на промишлеността, но със стагниращи данни по този показател към момента.

 Отличниците са едва четири държави от ЕС - Нидерландия, Германия, Дания и Ирландия.  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама