Повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни. Това , каза в „Здравей, България” доц. Георги Милошев, ръководител Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН и преподавател в Биологическия факултет на СУ.
По думите на експертът това не означава, че ще се разболеем от рак, но в молекулярната биология се знае, че всяко увреждане на ДНК-то е опасно. „Въпреки че клетката има възможност за поправки на тези увреждания, то е опасно”, категоричен беше доц. Милошев. „Е-тата са много. В някои храни те са дори 1000 пъти повече от разрешените стойност”, заяви още той. Опасните Е-та се съдържат в консервираните храни, тортите, цветните бонбони и други храни. „Изследването не трябва да всява паника в потребителите, защото не е изследвано времето, в което трябва да се натрупа съответната концентрация, за да се постигне негативен ефект”, обясни доц. Милошев.