ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 27 август

0 4020 26.08.2008
Пресата на 27 август

Вестниците пишат за това, че болниците са без кръв; за българина, диктуващ пазара на жилища у нас; за модата баби да отглеждат джойнт по модерна технология.


 

Болниците без кръв, съобщава Стандарт.

Лавината от катастрофи по пътищата източи кръвта от болниците. Запасите свършиха, има недостиг на всички кръвни групи, алармира шефът на Националния център по трансфузионна хематология доц. Андрей Андреев. Най-драматично е положението във Видин, Лом, Враца,Перник, Кюстендил и Благоевград. Кризата се дължи и на драстичното намаляване на кръводарителите. Полицаи от РПУ са мобилизирани да помагат на закъсалите болници. В сряда кръв ще дадат служителите на Шесто РПУ в София.

Заради многото катастрофи отлагат планови операции, информира Дневен Труд.

Отлагаме планови операции, защото от пострадали при катастрофи в реанимациите ни няма място за други болни. Това съобщи ген. Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия в София. Той обясни, че пациенти, които чакат за хирургична намеса заради херния, ортопедични дефекти, проблеми с очите и ушите, не могат да стигнат до операционната с дни, тъй като след това се налага да престоят в реанимация. Положението било същото в други големи болници. Според черната статистика на КАТ от началото на годината 657 българи са загинали при катастрофа, а 6319 са ранени.

Бавят пари за пострадали, пише 24 часа.

Застрахователи масово бавят определянето и плащането на обезщетения на пострадали при катастрофи. Често прибягват до непозволени хитринки, за да не отговорят кога и колко ще дадат, предупреждават от Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при пътнотранспортни произшествия. Става дума за неимуществени вреди, нанесени от шофьори с “Гражданска отговорност”, чиято цел е да обезщетява трети лица при ПТП. В рамките на три месеца застрахователите са длъжни да приемат документи, свързани с катастрофата и последиците от нея, да присъдят размера на обезщетението и да го платят, или пък да откажат, но мотивирано. Най-лесно се заобикаля срокът с искане на допълнителни документи в края на третия месец вместо в началото, обясни адвокат Георги Вълков, шеф на асоциацията. Понякога застрахователите изисквали дори изследване на кръвта на виновния шофьор, за да се види дали е употребил алкохол, което няма отношение към обезщетението.

Севлиево може да вземе част от софийския боклук,допуска Дневник.

Севлиево е на път да приеме част от балите със софийски боклук. Кметът на града Йордан Стойков е сред получилите писмото на вицепремиера Меглена Плугчиева и министъра на екологията Джевдет Чакъров с такова искане. Стойков отклони въпроса за количеството отпадъци, което правителството е поискало да изпрати в Севлиево. Капацитетът на новото депо за смет на града е почти 1 млн. куб. м и може да приеме част от балите, но в никакъв случай цялото количество, каза кметът. Даваме си сметка, че депото ни е изградено с подкрепата на държавата и сега трябва да дадем своето, допълни още Стойков, който е от БСП

В цялата страна ще има една такса за включване на тока, научаваме от Дневник.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще въведе в цялата страна една такса за повторно включване на тока, съобщи председателят на регулатора Константин Шушулов. Клиентите ще плащат еднаква сума, независимо каква е причината за спирането на електричеството. Комисията се самосезира по този въпрос, след като токът на енергийния министър Петър Димитров беше спрян по погрешка и той трябваше да плати 40 лв., за да му бъде включен отново.В момента за една и съща услуга в трите електроразпределителни дружества се плащат различни цени, което ще се промени, като в цената за повторно включване няма да има наказателна сума, а само разходна част, обясни председателят на ДКЕВР.

Българинът вече диктувал пазара на жилища у нас, счита Дневен Труд.

Българският купувач вече диктува пазара на апартаменти в селищата от затворен тип. Това показва анализ на чуждестранна компания, която строи луксозен комплекс в столичния кв. “Манастирски ливади”. В момента 80 на сто от собствениците на жилища били българи, основно млади семейства. Англичаните, които преди две години надуха цените на имотите у нас, вече са обърнали гръб на пазара ни. Повечето от тях искали да се отърват от собствеността, в която инвестираха. Това хвърляло в паника фирмите за недвижима собственост, тъй като можело да срине цените по морето и в планинските курорти. Там те паднали до 600 евро на кв.м.

Законът за лова налага феодални порядки, оповестява Пари.

Противоконституционни текстове и утвърждаване на монопол при сдружаването на ловците има в последните поправки от юли в закона за лова, приети на първо четене от парламента. Това алармираха от Коалиция на независимите ловни сдружения. Тя е създадена буквално преди дни в Южна България, провокирана от текстовете в последните изменения на закона, които налагат феодални порядки при сдружаването и превръщат съюза на ловците у нас в затворено общество подобно на масонските ложи.

БСП прави програма за изразходване на излишъка, известява Дума.

Нови три приоритета си постави като цел БСП за следващия политически сазон. Това стана ясно след вчерашното заседание на Изпълнителното бюро на партията. Наред с традиционните приоритети, залагани в бюджетите на страната (поддържане на макростабилността например), са уточнени още три - реализацията на младите хора и децата, подпомагането на възрастните хора и тези в неравностойно положение и подпомагане на дейността на държавата по отношение борбата със сивия сектор. Чака ни напрегнат и горещ политически сезон, нещо характерно за всяка последна година от управлението на едно правителство. Това каза председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. Той допълни, че до 15 септември трябва да стане ясно становището за промени в структурата на управление и контрола по усвояването на средства от европейските фондове, която ще изготви групата, ръководена от депутата Радослав Иванов. Преди да бъдат внесени промените, те ще бъдат обсъдени на заседание на тройната коалиция. 

Баби отглеждат джойнт по модерна технология, забавлява се Новинар.

Възрастни жени на 61 и 64 години са заловени от полицията, след като антимафиоти от Петрич са намерили в имота, стопанисван от тях, 400 корена индийски коноп, съобщиха от полицията във вторник. Служителите на РЗБОП нахлули в имота с качулки и стреснали двете жени, които вече работели на импровизираната плантация за дрога. Нивата била оградена с жив плет и пазена от кучета. В дома на двете жени полицате намерили незаконно притежавана ловна пушка, газов пистолет, пригоден за боен, както и патрони за двете оръжия. В къщата в местността Ляшница двете баби приспособили и специална постройка, която се ползвала като сушилня за тревата. В сградата са монтирани скари и печки за сушенето на наркотичното растение. Нивата е била снабдена със система за капково напояване.  

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама