АКТУАЛНО


Адв. Екимджиев: Сръбският съд може да откаже екстрадицията на Василев

12 6783 18.09.2014
Адв. Екимджиев: Сръбският съд може да откаже екстрадицията на Василев
адв. Екимджиев

Доста небивалици се изговориха по темата КТБ, заяви по БТВ адвокат Михаил Екимджиев. На 28 юли е повдигнато обвинение срещу Цветан Василев за длъжностно присвояване, което е работно. прокуратурата постанови, че той трябва да бъде задържан за 72 часа, а това беше направено задочно в присъствие на негов адвокат.


За да бъде предаден на българското правосъдие, беше сезиран Интерпол. Установи се, че той е в Сърбия и дали по инициатива на главния прокурор или друга е поискано от сръбските власти той да бъде арестуван. Белградският съд реши, че няма опасност той да се укрие и назначи подписка. Българският съд допусна сериозна грешка, защото прие, че след като г-н Цв. Василев не е реално задържан, той няма право да обжалва своята мярка. Беше допуснато нарушение на чл. 5 от Европейската конвенция за правата на човек, обясни адвокат Екимджиев. Не постфактум, а чрез независимия съдебен контрол. Българският съд е длъжен да контролира законността на прокурорското постановление, настоя той и каза, че нивото е фолклорно и битово, а може и да попречи на завръщането на Цветан Василев.

Г-н Василев е задържан от прокуратурата, а българският съд не се произнесе по законността на прокурорския арест. Затова сръбският съд може и да откаже екстрадицията, смята Екимджиев. Той напомни подобен случай с отказ за екстрадиранена жена от Великобритания у нас. Главният прокурор може да въздейства върху кариерното развитие на съдиите у нас, вкл. и тези, които ще се произнасят по казуса Василев, посочи Екимджиев и каза, че главният прокурор имал специфична роля в скандала с КТБ. Адвокатът не изключи възможност за оказване на натиск.

Главният прокурор, съгласно Конституцията, ръководи прокуратурата; но сам той преди дни наруши закона, като предложи да се приемат някакви неписани правила за КТБ. Сръбският съд има сериозни основания да откаже екстрадицията на Василев, каза Екимджиев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама