НОВИНИ


Прокуратурата прати документи за екстрадицията на Цветан Василев

14 4525 18.09.2014
Прокуратурата прати документи за екстрадицията на Цветан Василев
Цветан Василев

Прокуратурата на Република България изпрати на компетентните съдебни власти на Република Сърбия молба за екстрадиция по отношение на Цветан Радоев Василев, съобщи пресцентърът на прокуратурата.


Екстрадицията е производство, свързано с предаването на лице, намиращо се на територията на една държава на територията на друга държава. Молбата за екстрадиция е от компетентността на главния прокурор, когато се касае за обвиняемо лице съгласно чл.23 т.1 пр.1 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Към нея се прилагат документите по чл.12 по чл.12 ал.2 букви “b” и “с“ от Европейската конвенция за екстрадицията: описание на престъпленията, за които се иска екстрадиция – времето и мястото на тяхното извършване, правната им характеристика и приложимите спрямо тях законови разпоредби; копие на приложимите законови разпоредби, възможно най-точно описание на исканото лице, придружено от всякаква друга информация, подпомагаща установяването на самоличността и гражданството му.

След получаването на пакета документи от сръбските съдебни власти, компетентният съдебен орган разглежда и се произнася по същество на молбата за екстрадиция. Окончателното становище е на министъра на правосъдието на Република Сърбия, който преценява дали да се изпълни съдебното решение на сръбския съд.
Третата фаза на екстрадиционното производство е предаването на лицето – за което се уговаря дата, час и място.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама