НОВИНИ


Съдът пак попари прокуратурата за подуправителя на БНБ

10 5379 23.09.2014
Съдът пак попари прокуратурата за подуправителя на БНБ
Подуправителят на БНБ Цветан Гунев Булфото

Софийският апелативен съд (САС) отказа да отстрани Цветан Гунев от длъжност. Апелативните магистрати потвърдиха определението на Софийския градски съд (СГС) за подуправителя на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор".


Цветан Гунев беше отстранен преди месеци от поста си заради съмнения на прокуратурата за престъпна небрежност при осъществяване на надзора на българските банки, и по-специално на Корпоративна търговска банка. Преди дни обаче съдът го върна на работа.

Откакто беше обвинен самият той излезе в отпуск. Съдиите пък казаха, че няма никакви доказателства, събрани от прокуратурата, за това, че той би могъл по някакъв начин да окаже влияние върху свидетелите, или да попречи на разследването. Напротив – той е съдействал по всякакъв възможен начин за събиране на доказателства и събиране на истината по делото, което се води.

Прокурорските напъни срещу подуправителя на БНБ не минаха в съда

 

Преди заседанието на съда един от прокурорите по делото Иван Гешев заяви пред медиите, че ако Гунев се върне на работа ще е аналогично с евентуално назначение на Цветан Василев за шеф на одиторите, които извършват проверка на КТБ.

Магистрати обаче контрираха, че назначаването на Гешев за наблюдаващ прокурор по това дело е равносилно на пряко участие на Делян Пеевски в разследването.

 

Пред съда не минаха активно експонираните от някои медии "аргументи" на обвинението, че КТБ е финансирала свързани с Цветан Василев дружества, като близо 80% от кредитния портфейл на банката представлявал отпуснати кредити към кухи фирми, управлявани от служители на банкера. Не мина и номерът с балона за 3,5 млрд. лв. необезпечени кредити.

Ако имаше поне едно истинско доказателство, което да потвърди тезата на прокурорите, оглавявани от Гешев, съдът щеше да се съобрази с него. Но такова няма и САС много ясно даде да се разбере това със своето решение, категорични са юристи.

 

До момента Гунев бе в отпуск по свое желание, за да може разследването спокойно да си свърши работата.

 

След заседанието подуправителят обясни, че обвиненията срещу него са абсурдни, защото БНБ е регулаторен орган върху банките и няма как от него да се очаква да следи за това какви кредити са отпускани.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама