НОВИНИ


Бъркаме се със 187 лв. повече на месец заради тока

34 5274 24.09.2014
Бъркаме се със 187 лв. повече на месец заради тока
Мика Зайкова

Със 187 лева повече разходи ще има едно 4-членно семейство на месец след поскъпването на тока с почти 10% от 1 октомври. Това показват данните в таблица за потребителската кошница, изготвена от Мика Зайкова.


„Това е програма максимум“, побърза да уточни тя в ефира на бТВ и допълни: „С такъв бюджет не разполагат 80% от българските домакинства“. Според Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, ще има частично минаване на легални производители в Сивия сектор. За 11 години имаме 97% покачване на потребителската цена на хляба, но достъпната цена на хляба не се е променяла, подчерта тя.

По думите й по всяка вероятност от 1 октомври цената на хляба ще поскъпне, но всеки търговец ще реши с колко точно. „Ако изобщо се случи обаче, то ще е в рамките на до 5 стотинки“, побърза да уточни Кукушева. Политиците са виновни за това, което се случва и е задължително да има диференцирана ставка на ДДС, смята още тя. Ситуацията е ненормална, заключи и Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите у нас. Млечните продукти няма да поскъпнат, макар че отдавна трябваше, само суровината се е вдигнала с над 100%, коментира експертът.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама