НАРОДЕН ГЛАС


Енергиен експерт пред Фрог: Вдигането на тока трябва да е с 50% и хората ще умрат

12 6254 26.09.2014
Енергиен експерт пред Фрог: Вдигането на тока трябва да е с 50% и хората ще умрат

Със сегашното повишаване на цената на тока проблемът в енергетиката няма да се реши. За да има ефект от повишаването, то трябва да е с 50% и хората ще са умрели. Трябват комплексни мерки, като работата по тях е трябвало да започне преди 3-4 години, коментира пред Фрог нюз енергийният експерт Ангел Ангелов.


В енергетиката се управлява не с професионализъм, а с политика. При смяната на всяко правителство шефовете на НЕК и БЕХ се подменят. Последните години какви ли не не станаха шефове. Единият е бил главен счетоводител, другият нещо друго, но не и енергетик. Изборът на ДКЕВР е също изцяло политически, продължава Ангелов.

 

Големият проблем е, както всеки знае, са двата американски ТЕЦ-а и слънчевите централи. Доста от въглищните централи, за които се внушава, че правили скъп ток, бяха отхвърлени от регулаторния пазар на НЕК и продават самостоятелно ток. Така например ТЕЦ „Бобов Дол” е на свободния пазар от 3 месеца и не е продал 1 мегават на НЕК, а продължават да ги цитират. В същото време НЕК  дължи пари на ТЕЦ-а от преди това.

 

Държавата да сяда на масата и да води преговори с американските централи и слънчевите централи, към старите договори да подписват споразумения. Все ще се намери начин цената да се свали, убеден е експертът.

 

Дори топлофикациите да ги обезглавят и да оставят градовете без отопление, те влияят толкова малко върху цената на ток, че тя ще мръдне с 1-2 ст. Средната изкупна цена за този месец например за  Топлофикация- Сливен е 96 лева, на американските централи – 180 лева, ЕРП-то продава на хората по 220 лева.          

 

Топлофикация-Сливен има 4 основни искания, които нямат нищо общо с политиката. Не знам защо обаче през ден има изказвания от страна на министъра на енергетиката и на други хора от правителството, че исканията са политизирани.

 

Ето исканията ни:

1. Да сключим договор с НЕК, от началото на година тя ни отказва такъв за изкупуване на енергията, въпреки че по закон е длъжна. Като нямаме договор не можем да ги съдим. Не сключват нарочно, за да не могат например да им се начисляват лихви.

2.  През юни влезе в сила балансиращият пазар и НЕК го използва без всякаква прозрачност. Сам си определя цените, сам наказва. Първият месец за балансиращия пазар глобите ни бяха 40 000 лева, а за третия – 200 000. Ние не знаем как се определят цените.

 

3. Да се направи план за разплащане. Тъй като НЕК е в БЕХ и „Булгагаз” е там, колегите, които се занимават с газ, като имат да вземат от НЕК, „Булгаргаз” блокира сметките им, тъй като не са си платили газта.

 

4. Искаме среща с министерството, ДКЕВР и ЕССО, за да се решат тези въпроси. А с ДКЕВР да преразгледаме цените от юни месец, които бяха направени силно политически. ДКЕВР се изяви като Светата инквизиция – през юни изобщо не гледаше разходите. Намалиха разходите за въглища с 3 млн., което означава ликвидация на половината мина „Черно море”. Вече има съкратени 100 млн. На каква база ги намалиха никой не може да каже.      

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама