Китайски ресторант слагал опиум в храната на клиентите си, за да ги накара да го посещават по-често, съобщи Independent. Собственикът на заведението западната част на страната си признал, че си е купил 2 кг. макови семенници за близо 100 долара през август, които стрил на прах. Него ресторантьорът добавял в ястията.
„Изобретателността" на собственика била разкрита, когато полицията спряла един от неговите клиенти за рутинна проверка и тестът му показал позитивен резултат за опиум. Полицията не му повярвала, че никога не е взимал наркотици и започнала разследване, което отвело до ресторанта.
След това изследванията на други клиенти също дали позитивен резултат. Според експерти от отдела за борба срещу наркотиците при редовно поглъщане на малките количества, сервирани с храната, може да се създаде зависимост.
Маковото семе присъства като подправка в традиционната китайска кухня, но впоследствие е забранено.