В част от маслата, направени уж от краве мляко на пазара има вода, свинска мас и други странни съставки, сочи изследване на активни потребители, излъчено по НТВ. От 15 изследвани търговски марки 7 не отговарят на възприетите стандарти за масло.
Тези показатели са съдържание на общи мазнини, вода и по-специфичният показател е добавка на немлечни мазнини, каза д-р Сергей Иванов, участник в екипа, направил изследването.
Немлечните мазнини могат да са палмово масло или отпадъчни мазнини. Те присъстват в 5 от 15-те изследвани марки. Най-шокиращото съдържание е 75% от общото съдържание на продукта. В сложните смеси от мазнини е много трудно да се каже каква точно е добавката, обясни той. Натуралното масло се прави от сметана, която се добива при стандартизацията на млека у нас. Няма производител само на масло. Производителите им правят и кисели млека. Маслото е скъп продукт и затова вероятно слагат заместители. Растителните мазнини са три пъти по-евтини, а после ни ги продават на цена като за млечно масло, каза заместник-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Симеон Присадашки.
Истинското масло е 82% мастни единици, 16% вода и останалите 2% са сух немаслен млечен екстрат. Когато го извадите от хладилника, то е твърдо, трудно се маже и има характерния за маслото вкус. Нарушителите, които са установени в изследването, не са членове на Асоциацията. Това са фирми, които почти не произвеждат кисело мляко, за да имат достатъчно суровина. Това са рецидиви – тези фирми са хващани няколко пъти в последно време, информира Присадашки.