НОВИНИ


Магазините отново залети с фалшив оцет

4 6608 01.10.2014
Магазините отново залети с фалшив оцет
Според закона оцетът е натурален продукт, но „Миракъл Краси Мейкър" ЕООД от Пазарджик заблуждава купувачитес надписа „Оцет синтетичен".

Какво да изберем „Оцет" или „Кисел продукт" ? Това е въпросът в сезона на туршиите. Промени в Закона за виното и спиртните напитки от 6 месеца ясно разграничават натуралния винен оцет от подправката, за която се използва опасната синтетична оцетна киселина Е260. Тя се прави от петролни източници или от карбониране на метанол чрез химична реакция и дестилация на дървесина и трябва да се продава не като оцет, а като кисел продукт.


Според закона оцет може да се произвежда единствено по натурален път от биологична суровина чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход.

Законодателството изисква всяка друга разновидност, получена от синтетична киселина, да не изписва на етикета „оцет", а кисела подправка, синтетичен овкусител и пр.
Въпреки промените обаче в сезона на туршиите фалшив оцет отново заля търговската мрежа.

От деня на публикацията на закона в „Държавен вестник" - 21 март, досега обаче фалшивият оцет се предлага по магазините. В по-малките вериги за хранителни магазини и в бакалиите масово се продава синтетична оцетна киселина, представена на етикета като „Оцет", което си е чиста измама. Фабриката в пловдивското село Мало Конаре на ЕТ „РА-Пидакев" отново продава ментета с етикета „Оцет". Ако се вгледаме в ситния шрифт обаче, ще разберем, че бутилката съдържа оцетна киселина Е260, оцветител карамел Е150, което няма нищо общо с натуралния продукт, получен след ферментация на грозде или плодове.

Менте производители на оцет разчитат на два основни фактора
Първа причина за измамата: разчита се на незнанието на хората, че петролни деривати и синтетична оцетна киселина, обозначена с Е260, са опасни за здравето и в повечето случаи са причина за разваляне на зимнината от домашни консерви. (Оцетната киселина е токсична при високи концентрации, като контактът с лигавиците може да доведе до силни изгаряния.)


Незаконни партиди от синтетична киселина Е260, но с лъжливия надпис „Оцет" от фабриката си в Мало Конаре пласира по магазините ЕТ ,.РА - Пидакев" Пловдив.


Втората причина производители да лъжат е ниската цена от 40-60 стотинки, на която пробутват подправка за истински натурален оцет. Обратното ниската цена трябва да усъмни потребителя и той да прочете съдържанието на етикета, което често се изписва с дребен шрифт. Като „Оцет синтетичен" продава стоката си и производителят „Миракъл Краси Мейкър" ЕООД от Пазарджик. Това също е незаконно, тъй като няма синтетичен оцет - оцетът е натурален продукт след ферментация на плодове, а синтетичната кисела подправка е направена от опасната в концентрация киселина Е260. Тази фирма внася яснота отново в ситно изписания състав на продукта: оцетна киселина Е260, оцветител карамел Е150, цена: 0,55 лв

Производителят „Мериленд-2013" ООД от Перущица мами хората без заобикалки.
Предлага за „Оцет", концентрат Е260 за цена от 0,49 лв. за бутилка.

За „Оцетен заместител " пробутва изкуствения си продукт от синтетична киселина Е260 и фирма Fiorre. Ментето е произведено от познатата на контролните органи с измамите си „ПВД" ООД - Плевен, за нуждите на „Шери 61" ЕООД в град Раковски.

„Оцет Купидон" на "ЕКО ЛАЙФ 09" в Ямбол (Винарска изба „Бакарджик") също се продава против закона, тъй като в състава на бутилката влиза винен оцет, оцетна киселина Е260, оцветител Е163, консервант серен диоксид Е220. Не се знае колко е виненият оцет и колко синтетичната киселина, но това няма значение, тъй като по закон продуктът не е оцет.


Производителят „Мериленд-2013" ООД от Перущица заблуждава като предлага „Оцет", а всъщност е концентрат на синтетична киселина Е260.


Бургаското дружество „НЕГ-ГРУП" също пробутва против закона „Оцет Кехлибар", направен от синтетичен концентрат Е260 и екстракт от червени гроздови зърна.
За разлика от подобни производители други просто изписват вместо оцет „Кисел продукт" и нито мамят хората, нито погазват закона. Такъв кисел продукт Libra произвежда „Бойлс Фуд Къмпани" ЕООД от София и между надписа на етикета и съдържанието - оцетна киселина, няма противоречие.

Търговско име „Национал Кисел продукт за овкусяване и консервиране" пък е избрала заради вложената синтетична киселина Е260 пловдивската фирма ,ДЕЛКОМ-Национал", което също не е нарушение на закона.

Фирмите, които погазват закона и мамят потребителите, като „Пидакев" от Мало Конаре, ПВД Плевен, „ЕКО ЛАЙФ 09" от Ямбол, бургаската „НЕГ-ГРУП", „Мериленд-2013" ООД от Перущица, „Миракъл Краси Мейкър" ЕООД от Пазарджик и други нелоялни производители на оцет разчитат на мудното изготвяне на наредба към закона, която да регламентира неговото изпълнение.

Няма друго логично обяснение защо половин година след промените в закона производителите продължават да лъжат хората, продавайки им ерзац продукт, застрашаващ тяхното здраве и приготвената зимнина?

„Защото липсва правилник за прилагането на закона. А нещата трябва да са взаимно свързани - щом излезе закон, трябва да се разработят и механизми за неговото прилагане. Затова и сега има продукти, които не съответстват на нормативната наредба, на други проблемът е в некоректната индикация на етикетите, а трета категория продукти по същността си са много далече от това, за което претендират", коментира доц. Христо Спасов, шеф на катедра „Технология на виното и пивото" към Университета по хранителни технологии в Пловдив.

„В понеделник (днес б.а.) комисията се събира и до края на седмицата ще е готова наредбата към Закона за виното и спиртните напитки. В работната група по тази наредба влизат и всички управители на оцетните фабрики. Затова след приемането няма основание нещо да не е наред и да има разминаване между етикети и съдържание на продуктите", заяви вчера шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Според него и сега санкциите са достатъчно сурови и стигат до 100 хил. лв., като при първо нарушение глобата е 5000 лв., при второ - 10 хил., при трето - 30 000 лв. и т.н.
За фалшив оцет на пазара следят два контролни органа - Изпълнителната агенция по лозата и виното и Българската агенция по безопасност на храните.

Масовото недоволство на хората заради развалени туршии от предлагана за оцет синтетична киселина Е260, както и регистрирани крупни измами на производители и намерени партиди с опасен за здравето оцет в търговските вериги принудиха парламента за законови промени.

Само в сезона на туршиите миналата есен Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) запечата в склад на винпром „Винпром Дупница" 3,3 тона течност с неясен състав, продавана с етикети като винен и ябълков оцет. Скандалът принуди агенцията да нареди национална проверка, при която след броени дни инспектори в Плевен бракуваха и унищожиха 120 тона фалшив оцет на фирмите „Веда" и ПВД - ООД, а други над 16 тона забраниха за продажба заради лъжливи етикети.

Два различни подхода: производителят ПВД - Плевен, предлага в нарушение на закона т.нар. „Оцетен заместител - Fiorre", докато фирмите „ДЕЛКОМ-Национал" от Пловдив и „Бойлс фуд Къмпани" - София, правилно са изписали съдържащите Е260 „Национал кисел продукт за овкусяване и консервиране" и „Кисел продукт - Libra".


Очакваше се под някаква форма овкусителят, произведен от синтетична оцетна киселина, да се появи отново на пазара. И фирма „Веда" изкарва същото съдържание с етикети „Кисел продукт".

„През есента ще усилим масовите проверки, защото е цинизъм приет само преди месеци закон да се погазва в ущърб на потребителите", коментира проф. Пламен Моллов -директор на Българската агенция за безопасност на храните.

Специалистите категорично съветват да се използва натурален винен или ябълков оцет и за овкусяване в домакинствата, и при правеното на туршии. „Ако правите оцет от вино, освен оцетната киселина в него има множество полезни неща като аминокиселини, екстрактни вещества и други, които благоприятстват метаболитните процеси в организма. А и като цяло вкусът, плътността и ароматът на винения оцет са съвсем различни от разредената оцетна киселина, към която после се прибавят оцветители и ароматизатори. При използването като диетично средство трябва специално и с много по-висока степен на категоричност да се каже, че трябва да се пие винен оцет вместо кисел продукт от синтетична киселина", съветва доц. Христо Спасов.

И тъй като погазването на закона у нас е честа практика,потребителите трябва да бъдат особено внимателни за собственото си здраве. Те трябва да четат внимателно съдържанието на продукта, изписвано на етикетите с дребен шрифт, и да са наясно, че т.нар. синтетична оцетна киселина Е260 е твърде опасна за здравето и разваля туршиите. Затова специалистите съветват хората да не се подвеждат от ниската им цена, защото срещу нея залогът е човешкото здраве и оцеляването на зимнината.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама