НОВИНИ


Нов скандал в БНР, журналисти напускат Радио София

35 9356 03.10.2014
Нов скандал в БНР, журналисти напускат Радио София

“Подадохме оставка, защото журналистика се прави от свободни хора за свободни хора.” Това каза Емил Янев, журналист от програма Радио София. Доскоро той водеше няколко авторски предавания там заедно с Кин Стоянов, сина на Радой Ралин. Всички, включително и “Часът на инфохолиците”, са вече свалени от ефир.


 

“Взехме това тежко решение, защото атмосферата в радиото стана непоносима, съобщава chronicle.bg Репортери, които стоят по 8 ч на ден на работните си места и им броят минутите, не могат да бъдат репортери. Наложи ми се дори да пиша обяснение защо периодично нарушавам трудовата дисциплина. Като т. 2 гласеше: “Информирахте ли прекия си ръководител, че ще отидете на зъболекар?”, разказа още Янев.

 

Водещите на „Часът на Инфохолиците” обвиниха генералния директор Радослав Янкулов и шефът на Радио София Митко Димитров в опит да обезкървят и съсипят най-демократичната медия, като пълнят ефира с безсмислени предавания и така БНР заприличва на провинциална радиоточка.

 

Взехме тежкото решение да останем без работа, но атмосферата и обстановката в БНР е кошмарна, витае полицейщина и чиновнически дух, обяви Емил Янев. Предаванията на Янев и Стоянов са спрени от шефа на Радио София без обяснения и професионални аргументи . И четирите – „Часът на инфохолиците”, „ Риалити роман”, „Различният до мен” и „ Трамвай по желание” са донесли куп награди на БНР, включително 3 „Сирак Скитник”. Единственото обяснение от ръководството било, че „не се вписват в концепцията”. За да се саморазправи с двамата водещи, 29-годишният Димитров наредил да идват всяка сутрин в 7 като слушатели на сутрешния блок, което било очевидна гавра с двамата опитни журналисти.

 

Агонията на БНР, водещите символизираха с аудиоклип, направен като автореклама на Радио София с одобрението на шефа му. На фона на кудкудякане, тече текстът: „Музика, музика, музика и щастливите кокошки все повече снасят”. Така директорът на радиото Митко Димитров превръща столичната младеж в щастливи кокошки, иронично отбеляза Кин Стоянов. Вместо предавания, в които да се говорят смислени и важни неща, нонстоп тече музика или се говорят безсмислици за времето навън или задръстването в София, обявиха журналисти от радиото.

 

В БНР има тенденция да се отстрелват ярки гласове, да се действа административно с панически действия, обяви и журналистът Таня Величкова от синдиката„ Свободно слово”.

 

Под „вещото” ръководство на Янкулов, рейтингът на БНР катастрофално се срива, алармират журналисти от медията. В подкрепа на двамата журналисти се изказа и бившият генерален директор на БНР Валерий Тодоров.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама