ПОЛИТИКА


Медии бъркат Долни и Горни Лом, Плевнелиев шикалкави

17 6925 04.10.2014
Медии бъркат Долни и Горни Лом, Плевнелиев шикалкави
Росен Плевнелиев

Трагедията във фабрика "Миджур" е новина №1 в България. И няма как да е другояче, след като там загинаха 15 души. Пореден инцидент, поредни жертви, поредни съболезнования.


Обявен бе национален траур.

В продължение на три дни обаче медиите така и не стигнаха до консенсус дали драмата се е разиграла в Долен или Горни Лом. Съобщенията и репортажите са абсолютно объркващи.

 

Горни Лом присъства в публикациите и репортажите на

"Труд", Inews.bg, Econ.bg, Нова телевизия, "Дневник", vesti.bg  btvnews.bg, dnes.dir.bg,  24 chasa, trud и пр. 

Не са малко обаче и "привържениците" на Долни Лом. Сред тях са агенция "Фокус", news.ibox.bg   bnr.bg  news.bg и др.

Според някои драматичните събития са се случили едновременно и в двете селища. Такъв е случаят с Националната телевизия.БНТ съобщава на 02.10.2014: В “Още от деня” говорихме с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров за трагедията в Долни Лом, която отне живота на 15 души. В пряко включване от мястото на тежкия инцидент Лазаров каза, че на този етап е трудно да се даде категоричен извод (?) за причините за възникването на този инцидент, защото огледът не е започнал.

В анонса към предаването обаче казва друго:

Трагедията в Горни Лом – главният секретар на МВР Светлозар Лазаров ексклузивно пред “Още от деня”;

 

Националната телевизия и Лазаров са особен случай - предават едновременно от Горни и Долни Лом! Това и великият Худини не го е можел...

 

С това недоразуменията покрай трагедията не свършват. Като автор на някои от тях се изяви самият президент Росен Плевнелиев. Пред журналисти на 3 октомври той заявява:

"Държавата не е удобното извинение за бездействията и за нарушаване на правилата от фирми, работодатели и личности. Фактите сочат, че МВР два пъти се е опитало да вземе лиценза на предприятието. Крайно време е да посочим фактите и първопричините такива, каквито са. Затова вярвам в институциите, вярвам в правосъдието и апелирам към всички български граждани и те да имат малко повече вяра в собствената си държава, защото държавата – това сме ние", призова Плевнелиев. Мъдри слова, няма спор.

 

Но някой можеше да каже на държавния глава, че вътрешният министър Йордан Бакалов много ясно е посочил и друго - че два пъти съдът е връщал отново лиценза. След всяко отнемане - връщане. От независимия съд.

Нещо повече, Плевнелиев заявява: "вярвам в правосъдието". На това, което е връщало лиценза ли?  

 

Президентът апелира още: "Крайно време е да посочим фактите и първопричините такива, каквито са". Съгласни сме. Но нека пръв даде пример за такова поведение и каже на глас, дали наистина собственикът Валери Митков е имал политически протекции, както се говори упорито. А също и за топлото му приятелство с Георги Първанов, който бе два мандата президент, и когото Плевнелиев наследи на "Дондуков" 2. Но Плевнелиев мълчи за тези неща. Вероятно защото ако бъде откровен, ще трябва да е такъв и за кръговете, които се навъртат около него и които с негова подкрепа участват в някои от най-сладките ресори на властта.

Ако беше първо мъж, а след това и истински държавен глава Плевнелиев трябваше да се обърне към Висшия съдебен съвет да разгледа фактите и поведението на съдиите, които са били така ларш към фирмата. Да се изясни също дали МВР наистина е отнемало лиценз и кога. Защото главният секретар Лазаров може да е докладвал нещо на министъра, ама то да не е съвсем така. Той има опит в това отношение.

 

Със сигурност повечето медии вече са наясно, че трагедията е в Горни Лом. По-страшно е това, което проповядва Плевнелиев, а то е отвратително лицемерие. Защото не можеш да изискваш от другите това, което не си готов да направиш сам. Независимо дали от страх или от други "конюктурни" съображения.

 

Борис Петков


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама