НОВИНИ


Д-р Михайлов: Стане ли премиер Бойко, разбива политическата си кариера

83 15175 05.10.2014
Д-р Михайлов: Стане ли премиер Бойко, разбива политическата си кариера
Д-р Михайлов

Политическият процес в България върви с много големи компромиси и остава неясен в резултатите си. Аз не мисля, че картината се прояснява с оглед на някакво стабилно бъдещо управление, каквато е идеята на най-голямата партия – ГЕРБ. Мисля, че ще бъде извънредно трудно да се комбинира някаква коалиционна власт. Това заяви пред БНР психиатърът и политически анализатор д-р Николай Михайлов.


Няма лидер, който би могъл да бъде фигура на консенсуса в такава коалиция. Борисов е изправен пред голямо изпитание – да поеме власт, която може да разбие политическата му кариера от тук нататък. Ако загуби властта на премиер в следващо коалиционно управление, което ще бъде бламирано от много по-амбицирана улица, която ще се яви през вероятно опозиционните партии в следващия парламент – БСП и "Атака", като опонент на дясноцентристки кабинет, тогава той ще бъде изправен пред ситуация, която недолюбва, а тя е да управлява кризисно, да управлява срещу голяма съпротива и да не бъде на равнището на необходимата му популярност, коментира д-р Михайлов. Това е лидер, който предпочита да се къпе в някакво съгласие относно личността му. Това не се задава да бъде така.

В този смисъл Реформаторският блок ми се струва, че също е изправен пред много голям проблем, защото той ще трябва да управлява, все пак ако се реши да управлява, в противоречие с максималистичната си позиция да претендира за алтернативно лидерство на управлението, да не бъде това Бойко Борисов, Цветанов да е извън властта. Компромисът ще бъде болезнен за всички участници. Всеки е изправен пред индивидуален партиен риск да участва в управление, което ще срещне при всички случаи остра социална съпротива, защото идеята е да се правят реформи, а реформите са „хирургия“ върху бедно население, каза още психиатърът.

Според Михайлов, това, което сега политическата сергия ще ни сервира след всичко казано тази вечер, не вещае стабилност.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама