АКТУАЛНО


Свидетел: Българските турци гласуваха под огромен натиск в Париж

37 8763 08.10.2014
Свидетел: Българските турци гласуваха под огромен натиск в Париж
Копие на резултатите от протокола

Българските турци са гласували под голям психологически натиск в Париж. За това алармира Елина Узунова, която е член на избирателна секция във френската столица.


Г-жа Узунова е била свидетел как българските турци са отивали организирано на групи в тази избирателна секция, имали са притеснен вид и непрекъснато са били наблюдавани зорко от представители на ДПС. Освен това един от представителите на ДПС в тази секция, Исмаил Исмаил, не се е посвенил открито да каже след затварянето на секцията, намираща се в сградата на българското посолство*, и в присъствието на българската консулка в Париж, че той лично е осигурил над 100 гласа за ДПС в тази секция.

 

Българката е разказала за всичко това пред сайта „Еврочикаго.сом”. Вижте какво е споделила тя:

 

Казвам се Елина Иванова Узунова и бях член на избирателна секция 325400405 в гр. Париж, Франция. Бих искала да споделя опасенията си за контролиран вот в секцията, в която работих.

 

Председател на секцията беше г-н Дилявер Исмаил Дилявер, представител на ДПС, който, както сам каза, не е имал представа, че е предложен за този пост няколко дни преди изборите. Не създаваше впечатление на човек, който е запознат със задълженията на председател на избирателна секция. Хубавото беше, че Консулът на българското посолство в Париж г-жа Марияна Бояджиева беше член на същата избирателна секция и помогна много в цялостния процес в деня на изборите.

 

Още в началото на изборния ден в секцията пристигнаха представители и застъпници на ДПС, а двама от тях – Исмаил Хюсеин Исмаил, представител на ДПС, и Хюнел Халил Исмаил, застъпник на ДПС, присъстваха при отварянето на избирателните кутии и при установяването на резултатите от гласуването. В нашата секция има подадени 101 бюлетини за ДПС. Мъже с турски имена, може би имаше и няколко жени, пристигаха на големи групи и тогава представителите и застъпниците на ДПС задължително бяха в залата за гласуване и наблюдаваха с голямо внимание какво се случва. Това се набиваше в очи и ми направи впечатление, защото нито от страна на Комисията, нито от страна на някой друг присъстващ, не е имало някаква проява на дискриминация или некоректно поведение, както и се съмнявам някога да се е случило нещо подобно при гласуване в секцията в Париж, което да налага такова масово присъствие на застъпници и представители на ДПС. Но това е тяхно право.

 

Питам се обаче за истинските подбуди на тези застъпници, накарали ги да прекарат повече от 12 часа в избирателните секции. Наистина ли се опасяват от некоректно поведение от страна на членове на избирателната комисия, или се опасяват, че тези български граждани с турски имена могат да не гласуват за ДПС, или въобще да не дойдат да гласуват?

 

За мое най-голямо изумление, потвърждение на опасенията си получих лично от г-н Исмаил Хюсеин Исмаил, представител на ДПС, който открито заяви, че не се интересува въобще от политика, че е тук, за да помогне на приятел – и когато го попитах как помага на приятел като стои вече повече от 12 часа заедно с нас, той каза, че е осигурил 120 човека, които да гласуват за ДПС.

 

Бях повече от шокирана от наглостта на този човек, който открито пред всички хора от нашата комисия, пред българския консул в Париж, в сградата на българското посолство, в деня на изборите гордо каза, че не се интересува от политика, че не вярва на българските политици, че е тук заради приятел и че е осигурил 120 гласа за една определена партия.

 

Възмущава ме морала на този български гражданин, който не се интересува от политика, но открито спомага за манипулирането на други български граждани и по този начин влияе негативно на политиката в България. Възмущава ме отношението на партията ДПС, на която той беше представител в изборния ден. Възмущава ме лишаването от правото на свободен избор на тези български граждани с турски имена, които под строй и под зоркия поглед на представителите и застъпниците на ДПС гласуваха. Подавайки бюлетината на всеки, който идваше да гласува, аз питах: «Искате ли да Ви обясня подробно как трябва да отразите вота си?» и подробно обяснявах. Единствено тези български граждани, видимо неуверени и неспокойни, отговаряха: «Всичко знаем, всичко ни е ясно.»

 

Бих искала да знам, освен това, какви са критериите, по които ЦИК определя председателите на секционните комисии, какво мисли ЦИК по случая, който ви описах, както и каква е позицията на ДПС за подобни изказвания. След този изборен ден в Париж не мога да спра да се питам какво бихме могли да променим, така че наистина да гарантираме правото на СВОБОДЕН ИЗБОР на всеки български гражданин.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама