ПОЛИТИКА


Реформаторите предлагат на ГЕРБ рамков документ за управление

17 5743 14.10.2014
Реформаторите предлагат на ГЕРБ рамков документ за управление
Реформатори

Реформаторският блок ще предложи утре на ГЕРБ рамков документ, който може да доведе до стабилно мнозинство в следващия парламент. Това ще е много ясна платформа, върху която може да се състави политическа рамка, заяви пред журналисти Петър Москов (ДСБ) след продължила около пет часа среща на ръководствата на партиите от РБ и преговорния екип.


Отиваме с цялата сериозност и яснота за трудностите, които предстоят, коментира Москов.

В отговор на въпрос във връзка с отиването й до централата на ГЕРБ лидерът на ДБГ Меглена Кунева коментира, че не знае защо това е събудило такъв драматичен интерес, след като тя е заявявала намерението Движението да бъде член на ЕНП.

"На 23 октомври има среща на върха на ЕНП и тъй като по това време съм в Брюксел ще използвам възможностите да се видя с ключови фигури в ЕНП и да говоря по кандидатурата ни", обясни Кунева.

Тя допълни, че от ЕНП имат лоши спомени от това, че някои партии в ЕНП пречат на друга формация да стъпи там. За това искам да уверя партньорите ни, че при нас нещата са под контрол и че няма възражения срещу участието на ДБГ, уточни Кунева.

От изявленията на Радан Кънев, Меглена Кунева и Петър Москов стана ясно , че в РБ били единни. Обсъждането пък се проточило, защото минали през целия конспект от предизборната си програма.

И все пак, от Блока споделиха, че възнамеряват отново да поставят условието за 2-годишен мандат на кабинета, след което парламентът да се разпусне и да се проведат нови избори. И вчера, и днес, при разговорите с БСП и ДПС от ГЕРБ заявиха категорично, че този вариант е неприемлив и се мотивираха с тежките реформи, които не могат да бъдат осъществени в такъв кратък времеви диапазон, както и с правото да поставят те условията като партията, на която най-много избиратели са гласували доверие. Все пак от РБ били склонни да отстъпят от тази си позиция, ако получат гаранции за старт на реформата в исканата от тях посока.

"При всички положения двегодишната рамка е обвързана с искането ни за конституционни промени", бе лаконичен Радан Кънев, визирайки друг момент от програмата на Блока - за промяна в основния закон, с която прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт.

Според него обаче надали имало много оптимисти, които да смятат, че в 43-то НС ще се събере конституционно мнозинство за целта.

Засега от ГЕРБ не дават сигнал, че са склонни да променят конституцията в тази посока. Предпазливи са и по отношение на исканията на РБ за главния прокурор.

Склонни са само да подкрепят идеята ВСС да се раздели на две камари - на прокурорите и следователите и на съдиите. Както и на някои други промени като премахване на делегатските събрания, намаляване на политическата квота във ВСС и др.

Интересното е, че  следизборните страсти обаче в средите се шушука, че Кунева се опитва да си уреди пост като постоянен представител на България в ЕС. Говори се и че Лукарски се е прицелил в поста на спортен министър. Но това са непотвърдени засега слухове.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама