НОВИНИ


Знаме на "Велика Албания" със Сърбия до Ниш взриви мача

10 5312 15.10.2014
Знаме на "Велика Албания" със Сърбия до Ниш взриви мача

Знаме на т.нар. Велика Албания „взриви“ мача от евроквалификациите между Сърбия и Албания в Белград. На въпросното знаме е изображението на картата на „Велика Албания“, както и на Иса Болетини и Исмаил Джемали, които първи през 1912 година издигат албанското знаме.


Картата на „Велика Албания“ обхваща Албания, Косово, част от Черна гора, Санджак, Южна Сърбия до Ниш, Западна Македония и част от Гърция, посочва РТС.

Малък безпилотен самолет с въпросното знаме се появи над стадиона в 41-ата минута на мача, при което избухнаха безредици на терена и мачът беше прекратен.

По подозрение, че е организирал и ръководил инцидента със знамето на „Велика Албания“, във ВИП ложата на стадиона „Партизан“ беше задържан Олси Рама – брат на албанския премиер Еди Рама. Малко по-късно обаче американският гражданин Олси Рама е бил освободен, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“.

Според очевидци при задържането си Олси Рама показал американския си паспорт и заявил: „Аз съм американски гражданин и нищо не можете да ми направите“.

У 45-годишния Олси Рама е било открито дистанционно, с което той лично е управлявал безпилотния самолет, на който е било закачено знамето.

Според „Блиц“ заедно с Олси Рама са били задържани и останалите членове на албанската делегация, намирали се във ВИП ложата на стадион „Партизан“. И те също са били освободени, тъй като според източник от сръбското МВР „не е можело да им бъде осигурен защитник поради стачката на адвокатите“. Според източника прокуратурата ще реши допълнително кака да процедира в случая.

След прекъсването на мача в Белград албански фенове обкръжиха сръбското посолство в Тирана, пише на сайта си вестник „Вечерне новости“.

Според сайта на „Коха диторе“ полицията се е намесила и е направила жива стена около дипломатическото представителство.

Веднага след прекъсването на мача между Сърбия и Албания фенове на албанския национален отбор се събраха и празнуваха в много градове в Косово, в албанската столица Тирана и в македонския град Тетово, съобщиха албански медии.

Няколкостотин албанци празнуваха по улиците на Тетово, а в центъра на косовската столица Прищина хиляди албанци гледаха мача, след което продължиха да празнуват.

Големият инцидент стана по време на очаквания за подобряване на отношенията между Сърбия и Албания, като за 22 октомври е планирано посещение на премиера на Албания Еди Рама в Белград, като това ще е първото посещение на албански премиер в Сърбия от 70 години насам.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама