НОВИНИ


А. Христова пред Фрог: Иронизирайки Ана Баракова, иронизираме себе си

38 10762 21.10.2014
А.  Христова пред Фрог: Иронизирайки Ана Баракова, иронизираме себе си
Антоанета Христова

Депутатката от ББЦ Ана Баракова трябва да се приема повече като жертва на системата, отколкото като виновен човек. Първо, законът с преференциите създава затруднения на хора, които имат по-ниско образователно ниво и те правят грешката, която на практика направи феноменът 5Х5, 15х15 и т.н. Това трябваше да се има предвид, когато се правеше законът и самата карта, коментира пред Фрог нюз политическият психолог Антоанета Христова.


Преференцията е нещо много хубаво, но тя приложена в български условия по карта, която създава познавателни затруднения, дава отклонения и аномалии. Второ, партиите подреждат списъци с хора на неизбираеми, според тях, места , които са само пълнеж и към които нямат никакво отношение, даже не ги познават. Тази практика не беше съобразена с нововъденията. Трето, избираемите места при по-малките, нови партии се заемат от непознати лица, вероятно хора, които имат финансово отношение към създаването на партията  и предизборната й кампания. Нашият закон е направен така, че партиите, които току-що се появяват и които нямат официални средства от държавата, естествено търсят спонсори, които се приемат от обществото лошо.  Всичко е завързано в един сложен възел, който създава системна грешка и трябва да се разреши системно, а не през атаката на една обикновена жена от Пловдив, млада, която не е наясно нито със себе си, нито с мястото си, за да се подиграваме с нея. На какво се подиграваме? ! На самите нас, че сме направили такава система! , смята Христова.  

 

Ана Баракова е жертва, тя не трябва да бъде атакувана.  Показвайки я обаче, би трябвало да  ни накара да говорим за системата, а не за жертвата, продължи психологът.

 

На въпрос какво трябва да се промени, за да не попадат в парламента хора като Ана Баракова, Христова каза:  „Всичко! Трябва да се промени Законът за изборите. Ако се запази преференцията, трябва да се промени бюлетината. Може би трябва да мислим за друг начин за подреждане на таблиците”.     


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама