АКТУАЛНО


Проф. Вучева: КТБ не трябва да се ликвидира

12 6401 24.10.2014
Проф. Вучева: КТБ не трябва да се ликвидира
Проф. Христина Вучева/вляво/ в студиото на БНТ

Управителният съвет на БНБ и правителството трябва да преценят и да обсъдят ползите и възможните загуби. Това заяви проф. Христина Вучева в сутрешния блок на БНТ.Тя каза, че ако има някаква възможност да влияе на решението би се опитала да направи така, че КТБ да не се ликвидира.


Оздравяването и процедурата на специалния надзор са свързани с това някой да се вдигне на крака, да се стабилизира да се оздрави. Още от тогава е имало хора, които са казали, че става дума за 3.4 млрд лоши кредити, припомни тя. Въпреки обвинения специален надзор се е говорило за това, да се платят на хората гарантираните влогове, добави професорът.

Според нея обяснението за случващото се е, че има един счетоводен стандарт за оценки на кредити, който е бил преразгледан след кризата и има нов допълнен, който се прилага едва от 2013 година. Оценката на риска, на загубата, на лошия кредит е твърде субективно нещо, каза проф. Вучева. На 31 юли в съобщението на БНБ, с което се прие отчета на квесторите, са били възложени задачи какво да се прави по-нататък, каза тя.

Според проф.Валери Димитров, бившия шеф на Сметната палата,  БНБ е пропуснала да упражни тази своя власт, свързана с възможността за прилагане на оздравителни мерки по време на специалния надзор и се е задоволила само с подготовка на една диагноза без да прилага каквито и да е мерки на лечение. Той каза, че винаги е бил привърженик на това, че банка трябва да се спасява, но в момента ситуацията с КТБ е сложна. Професорът смята, че едва ли тази банка ще може да бъде спасена ако в нея се налеят каквито и да е средства, защото това няма да предотврати банковата паника. Обещанието за ликвидност, което ще спаси банката трябва да бъде дадено от лице, което трябва да успокои вложителите и да им каже, че няма смисъл да си теглят парите, защото влоговете им са на сигурно място. Такова обещание може да даде само държавата или някоя голяма банка, добави той.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама