СВЯТ


Екзекутирана иранка дари органите си

1 6357 28.10.2014
Екзекутирана иранка дари органите си
Рейхане Джабари

Иранката, екзекутирана преди дни заради убийството на изнасилвач, е оставила предсмъртно съобщение до майка си, в което моли органите й да бъдат дарени за трансплантация на нуждаещи се хора, пише английското издание "Дейли Телеграф".


26-годишната Рейхане Джабари е записала гласово съобщение до майка си преди да бъде обесена в събота, след като прекара 7 години в затвора.

 

Тя беше осъдена на смърт за убийството на служител на Вътрешното министерство на Иран, когото според думите й е намушкала при самозащита, когато той я е нападнал и се е опитал да я изнасили.

 

Малко след смъртта й ирански активисти разпространиха превод на съобщение, което според тях жената е оставила до майка си. По думите им съобщението е записано на 1 април 2014 г.

 

В съобщението, което е определено като последната й воля, иранката моли майка си да се увери, че след смъртта й органите й ще бъдат дарени на нуждаещи се от трансплантация хора.

 

В посланието си тя казва: "Не искам да гния в земята. Не искам очите ми или младото ми сърце да се превърнат в прах".

 

"Измоли веднага след като ме обесят сърцето, бъбреците, очите, костите ми и всичко останало, което може да бъде трансплантирано, да бъде дадено като подарък на някой, който се нуждае от тях", моли Рейхане.

 

Тя говори още за процеса и за събитието довело до смъртното й наказание: "През онази зловеща нощ аз трябваше да бъда тази, която да бъде убита".

 

"Тялото ми щеше да бъде изхвърлено в някой ъгъл на града, а след няколко дни полицията щеше да те заведе в моргата, където да го разпознаеш и да научиш, че съм била и изнасилена", продължава младата жена.

 

Съдбата обаче решава друго "с онзи проклет удар". "Вместо тялото ми да бъде захвърлено настрани, се намерих в затвора Евин с неговите самотни килии, а после в гробоподобния затвор Shahr-e Ray. Но остави се на съдбата и не се оплаквай! Ти по-добре знаеш, че смъртта не е краят на живота", казва още Рейхане.

 

"Скъпа, добросърдечна Шолех, в отвъдния свят двете с теб ще осъждаме, а други ще са обвиняемите. Нека видим какво иска Бог. Искам да те прегръщам до сетния си дъх. Обичам те", завършва съобщението си Рейхане Джабари.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама