НОВИНИ


Дядо Йоан заклейми търговците за Хелоуин

13 7145 01.11.2014
Дядо Йоан заклейми търговците за Хелоуин
Дядо Йоан

Варненският митрополит Йоан излезе с остро писмо срещу бесовския характер на празника и треската покрай него. "Датата, както и съдържанието на Хелоуин имат стар и откровено езически произход", казва владиката.


Дядо Йоан нарича маскарада псевдопразник, поклонение пред злото и пред смъртта. По думите му Хелоуин представлява апотеоз на тлението и смъртта, която се представя в цялата й грозота и безизходност. Варненският митрополит е категоричен, че този празник е неприемлив за православното съзнание. "Хелоуин предлага на децата и възрастните директна среща с демоните - поднебесните духове на злобата, които според Свещеното писание търсят всякакви начини да погубят човека.

Този "псевдопразник" се опитва да ни приучва да не се отвращаваме от демоните и да не възприемаме смъртта като драматична последица от греха, а като маскарад, като безобидна игра и забава. Оттук идва и най-голямата заплаха за децата ни - те свикват с мисълта, че не е грях, а дори е забавно да отмъстиш и е позволено да правиш пакости, ако съседите не те почерпят с бонбони, когато ги посетиш, маскиран като вампир, вещица или паяк например", казва още дядо Йоан. И обяснява каква е православната традиция - любовта преодолява границата между живите и мъртвите чрез силата на молитвата ни за починалите и чрез действието на Божията милост.

"Хелоуин е отворена врата, през която безскрупулни търговци, някои безгрижни родители и учители тласкат малките днес деца да влязат утре като тийнейджъри в сатанински секти, които ще ги унищожат", казва още Варненският митрополит. Той призова българите да си спомним, че на 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители, а хората ще почетат и починалите си близки, тъй като днес е Задушница.

Според зам.-ректорът на Православната духовна академия в Пловдив Димитър Мирчев почитането на Хелуин се дължи на образователната и възпитателната среда и е продиктувано от желанието на родителите да не отделят своите деца от връстниците им по време на организираните училищни тържества за привнесения отвън празник.

1 ноември ни връща към историята и паметта на българските будители, поставили на преден план националния дух и православната вяра, съхранила народа ни като идентичност през вековете. Ролята на църквата е да разяснява, казва и отбелязва българския Ден на будителите, като напомня неговия смисъл в проповеди и богослужения, заяви Мирчев. Църквата винаги е будна, а самите будители са били най-вече духовниците, клириците и членовете на Българската православна църква, каза ректорът на академията ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов. Той припомни, че Денят на будителите ненапразно се отбелязва на 1 ноември, защото тогава по стар стил се почита паметта на Свети Иван Рилски като покровител на българския народ. От историята знаем, че най-големият възход на държавата е тогава, когато е била просветена и не е била затулена нейната будна съвест и морал. Затова трябва да си зададем въпроса дали не иска някой целенасочено да измести значението на този ден, за да затули будността ни, каза ректорът.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама