НОВИНИ


Бъчварова: Никой не може да каже, дали правителството е стабилно

2 4300 08.11.2014
Бъчварова: Никой не може да каже, дали правителството е стабилно
Румяна Бъчварова

Взаимният контрол е смисълът на коалицията. Задължително е да има процеси, в което взаимно се информират партньорите и се контролират. Това е добър механизъм за защита на обществения интерес. Този формат на правителството се оказа единствено възможен. Това каза вицепремиерът Румяна Бъчварова по Нова тв.


Това, което направихме за първи път е преговори по правила. До последният ден говорихме по програмата. Благодаря на политическите сили ,че разпределянето на ресорите беше накрая и на-лесната част от разговорите. Ние поставихме условие да имаме единство по ключови приоритети. Голямо беше разминаването ни с БСП и ДПС. По 7-8 часа обсъждахме програмите.
Ние се обединяваме по основни тези за общото ни управление. Всяка партия запазва възможността да представя специфичните си тези. Най-ценното е, че се обединихме по тези въпроси, които не присъстват в отделните партии. Малко хора могат да разберат какво сме направили. Никой не може да каже дали това е стабилно правителство или не. Но никога досега не е имало толкова консенсусна програма. Дясно-центристко управление можехме да имаме само с РБ. С АБВ установихме граници на съвместимост. Логиката е политическа и г-н Калфин е изключителна политическа фигура, която има опит и в ЕП. Социалната политика не е харчене пари от бюджета. То е да се създават условия. Четири партии не могат да бъдат едно и също. Уважаваме индивидуалната политика.

Заради една снимка не можеш да отричаш възможностите на Владислав Горанов. Той работеше с нас и ние нямаме основание да се притесняваме. Той е много добър финансист. Ние имаме нужда от него. Нямаме диалог с ДПС. Това, което каза Лютви Местан беше тежко и невярно обвинение към правителството. Очевадно, че или не беше прочел декларацията или не искаше да я прочете. По същество групата от „Атака”, която викаше, по същество казваше същото, което казва и Местан от трибуната. Ние казахме и пред медийте, защо няма да приемем тяхното сътрудничество. Политиката, която провеждаха в предишния мандат е неприемлива за нас и ние през този мандат отказваме тяхното сътрудничество. Поне един мандат спокойствие дължим на голяма част от хората. Политически това правителство има дълъг шанс, прогонизара Бъчварова.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама