НОВИНИ


Екоминистърът обеща да няма безконтролни строежи

2 4293 09.11.2014
Екоминистърът обеща да няма безконтролни строежи
Ивелина Василева

Протестите се предизвикват от липса на информация, от липсата на прозрачност, от липсата на диалог и допитване до академичната общност и експертите за екологичното въздействие на дадено инвестиционно намерение. Това посочи новият министър на околната среда и водите Ивелина Василева в първото си ТВ интервю за bTV.


 Тя обеща да разчита на диалога и постигането на баланс по екологичните теми. По думите й няма начин забраните да са пълни и трябва страната да върви към своето устойчиво развитие, но няма да се допускат незаконни действия и безконтролни строежи.

 По думите й в момента ведомството има като приоритетни задачи да обяви защитените зони по местообитанията (за които срокът по евродиректива е краят на тази година), да се утвърдят специализираните карти на дюните и да се помогне на общините по места за техните устройствени планове, в които ясно е разписано какво може да се извършва.

 

Василева напомни, че е отменена спорната заповед на регионална екоинспекция, с която се даваше зелена светлина на строителството в Карадере без да е правена екологична оценка. Освен това е сезирана и прокуратурата за това, че през 2005 г. е бил утвърден подробен устройствен план отново без такава оценка.

 

Новият министър заяви, че не вижда основания за падане на мораториума върху добива на шистов газ от 2012 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама