Доколко ни е здравословна трапезата зависи не толкова от неподходящите и вредните храни, тъй като това е нещо твърде субективно, а какви са ни хранителните навици. Ето и някои от утвърдените здравословни напътствия:
1. Колкото повече зеленчуци, толкова повече.
Този съвет не предизвиква никакви съмнения – зеленчуците съдържат витамини и целулоза, те са нискокалорични, създават чувство за ситост и понижават кръвното.
Но твърде голямото количество зеленчуци се отразява негативно на хората с проблем в стомашно-чревния тракт (колити и т.н.). Жените не трябва да се хранят само със зеленчуци, защото недостигът на желязо ще се отрази на техните детеродни способности. Те се нуждаят задължително и от продукти от животински произход.
2. Да се откажем от мазната храна.
Това е напълно възможно, но дали е необходимо и още повече - дали е полезно? Вярно е, не трябва да злоупотребяваме с тези продукти, защото те са източник на холестерол, който в големи количества способства за развитието на атеросклероза и проблеми със сърцето. Но отказвайки се напълно от мазнините, ние се отказваме от витамин А, отговорен за зрението и витамин Е, наречен още “витамин на красотата”. Освен това, казвайки не на мазнините, хората по правило започват да употребяват повече захар.
3. Маслото трябва да се замени с маргарин.
Наистина тази смяна е полезна за сърцето, тъй като в растителните масла няма холестерол. Но например краве маслото доказано е от полза за зрението, а и укрепва имунитета. 1/3 от общото количество необходими мазнини трябва да постъпва за сметка на наситените мазнини – препоръчителното количество е еквивалента на 20 г краве масло.
4. Да се откажем от въглехидратите!
Звучи логично – да се откажем от сладките неща! От една страна обаче те са основен източник на енергия, някои техни компоненти са съставна част на клетките и тъканите, докато от друга – при тяхната прекалено голяма употреба, те преминават в мазнини. Затова се откажете от простите въглехидрати, които лесно се усвояват от организма (захар, сладки, тестени изделия), но не и от сложните – тези в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестия хляб.
5. Можем да изяждаме максимум 2-3 яйца седмично.
Това твърдение се основава на факта, че в яйчния жълтък се съдържа дневната доза холестерол, но пък освен това в него има лецитин с холин, които разрушават холестерола. Негативното влияние на холестерола, който е мастноразтворим, може да се намали, ако заедно с яйцето приемаме масло или майонеза. Възрастните хора, които по-често водят заседнал начин на живот, както и склонните към атеросклероза не трябва да злоупотребяват с яйцата, но младите и активните се нуждаят от тях, защото са източник на желязо, магнезий, мед, кобалт и пълноценни белтъчини. Те са и прекрасно средство за лечение на малокръвие, а съдържащият се в тях фосфор е необходим за пълноценното хранене на нервната система и главния мозък.
6. Морските продукти могат да се ядат в неограничено количество.
Те действително съдържат пълноценни белтъчини, йод, витамини А и D, омега-3 ненаситени мастни киселини, за които е доказано, че намаляват нивото на артериалното налягане и предпазват от образуването на тромби. Но скаридите съдържат 2 пъти повече холестерол, отколкото сметаната с 20% масленост и кренвиршите, от които диетолозите така настояват да се откажем.
7. Да забравим за солта!
Добър съвет! Но не се отказвайте напълно. Просто намалете употребата й поне 3 пъти, особено ако страдате от хипертония.
Изследвания показват, че ако намалите употребата на сол от 10 до 3,5 г в денонощието, ще намалите артериалното си налягане с 4-6 мм рт.ст. и ще направите медикаментозното лечение на хипертонията много по-ефективно. Пълният отказ от сол води до нарушения в образуването на стомашен сок и обезводняване, а и натрият - основният елемент в готварската сол е необходим за поддържането на необходимия солен състав на кръвта.
8. Откажете се от пиенето!
Т.е. от алкохола. Но изследвания са доказали, че ако човек всеки ден изпива по 60-65 г концентрат, структурата на мазнините в кръвта му ще се нормализира. Това означава, че алкохолът в малки дози има противоатеросклеротичен ефект.
Препоръчително е обаче горното количество да бъде червено вино. Още от народната медицина е известно и че горещото вино помага при настинка. С бира с яйце пък са лекували твърде слабите хора и тези, които са страдали от изтощение и недостиг на сили.