СВЯТ


CNN напуска Русия

1 5542 11.11.2014
CNN напуска Русия

След повече от четвърт век присъствие на руския пазар американският телевизионен канал CNN International напуска страната. Причината са "последните промени на руското законодателство, засягащо медиите", се казва в съобщение на собственика Turner Broadcasting System (TBS). От компанията съобщават, че се надяват в бъдеще да се върнат на телевизионните екрани в Русия.



Представител на TBS обяснява за агенция ТАСС, че компанията проучва варианти за разпространяване на сигнала в Русия в контекста на промененото законодателство и че приключва съществуващите договори, но не се закрива московското бюро на CNN.

В края на септември парламентът прие закон, подписан на 15 октомври от президента Владимир Путин, с който се забранява чуждестранното участие в руски медии да надхвърля 20%. Преди това се позволяваше чуждестранни физически и юридически лица да контролират до 50% от телевизионните канали и нямаше ограничения в печатните и интернет издания.

На 10 ноември вечерта TBS Europe е уведомила кабелните оператори, че от 31 декември няма да могат да разпространяват CNN на територията на Русия.

Регулаторът Роскомнадзор заяви, че няма нищо общо с решението на американците, но през февруари в."Комерсант" писа, че агенцията не дава на CNN лиценз за разпространение.

CNN е в руския ефир от края на 80-те години. След 1991г. започна денонощното му излъчване в Москва, а през 1993г. американската телевизия бе основен източник за събитията, когато изпратени от президента Борис Елцин танкове стреляха от упор по сградата на парламента, в който се бяха барикадирали негови противници.

Собственик на CNN и TBS е американският медиен гигант Time Warner, контролиращ още HBO и Warner Bros.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама