НОВИНИ


Губим над 90 млн. евро по програмата за развитие на селските райони

0 4271 11.11.2014
Губим над  90 млн. евро по програмата за развитие на селските райони
Десислава Танева

Земеделският министър Десислава Танева похвали общините за това, че по старата програма чрез т.нар. "общински мерки" са договорени над 2 млрд. лв., а над 1,2 млрд. лв. са разплатени. Най-оптимистичният сценарий за загубите сочи, че те ще са в размер на около 90 млн. евро.


Танева започна с позитивните новини по отношение на възможностите пред общините по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за новия програмен период. 

 

В сектора могат да влязат 15 млрд. лв. по ПРСР. Бюджетът по нея е 2,338 млн. евро. България е от последните страни, изпратили в Брюксел програмата, констатира Танева и изтъкна, че сме получили 456 бележки от Европейската комисия.

 

Служебното правителство е организирало в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) два пъти седмично да се провежда видеоконферентна връзка, чрез която тези бележки се отстраняват. До момента земеделското министерство е стигнало до половината, пише нюз.бг.

 

Оптимистичните очаквания по екшън плана за уточняване на тези бележки и актуализация на програмата е да бъдат отстранени до края на ноември.

"Надяваме се в началото на следващата година да имаме одобрена програма", заяви Танева. Тя похвали ГЕРБ, че мандатът 2009-2013 г. се отличавал с напълно открития диалог с неправителствения сектор. Земеделският министър потвърди, че работата в духа на чуваемост ще продължи и през този мандат.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама