НОВИНИ


Министър на отбраната: По-пълно интегриране на България в Европейския съюз и НАТО

1 4469 13.11.2014
Министър на отбраната: По-пълно интегриране на България в Европейския съюз и НАТО
Николай Ненчев

По-пълно интегриране на България в Европейския съюз и НАТО, изравняване на стандартите на Българската армия спрямо стандартите на Алианса, превъоръжаване на въоръжените ни сили – това са основните приоритети, които министърът на отбраната Николай Ненчев очерта в изказването си днес пред участниците в Международната конференция по сигурността.


 

Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Сред основните си приоритети министър Ненчев посочи още доверието и достойнството в армията и увери, че военнослужещите могат да разчитат изцяло на неговата подкрепа.

В изказването си в панела на тема „Бъдещето на НАТО и трансатлантическата връзка след Срещата на Върха в Уелс“ министър Ненчев посочи, че ще следва Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“, изготвена от екипа на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов. „В особено тежка икономическа среда живеем и зная колко трудно ще бъде да отделим повече средства за превъоръжаване, чрез което ще намалим силно зависимостите от трети страни“, каза министър Ненчев. Той заяви, че независимо от тежката ситуация, ще се стреми към осигуряване на необходимите финансови ресурси. „Парите за отбраната трябва да следват приоритетите и аз ще бъда изключително безкомпромисен спрямо всеки опит да бъдат разпилявани средства не по предназначение“, каза още Ненчев . Пред участниците в годишната конференция министър Ненчев изрази и безпокойство от ситуацията в Украйна и в Близкия Изток, от случващото се с т.нар. Ислямска държава. По думите му, трябва максимално да се ограничи възможността терористични групи да проникнат на територията на България и да осъществяват своята дейност.

Двудневният международен форум, който се провежда в Централния военен клуб, е организиран от Софийския форум за сигурност и Българската академия на науките, с подкрепата на министерствата на отбраната и на външните работи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама