НОВИНИ


К. Киров: Трябва да се изгради ново външно разузнаване

18 5164 19.11.2014
К. Киров: Трябва да се изгради ново външно разузнаване
Кирчо Киров

Въпреки битуващото мнение, че много от политиците ни са били зависими от службите на миналия режим, като цяло службите са далеч по-зависими от политиците, заяви по БНТ бившият разузнавач №1 ген. Кирчо Киров.


В своята цялостна дейност службите са изцяло зависими от политическата конюнктура, вече 25 години законите за тях закъсняват, посочи той. Нещата се коренят в сблъсък на най-различни интереси, които не могат да се обединят в една обща политическа воля за здрава рамкова основа, обясни Киров.

Към мен за 9 години не са ми поставяни политически задачи и искания, върна се назад Киров. Този период, в който ръководих НРС, беше от най-стабилните, смята той. Нямал впечатление да е злоупотребявано и с ДАНС.

НРС и Служба Военна информация са достигнали един предел на възможности и реализация, обусловени от хората, техническите възможности, финансирането. Привърженик съм на сливане или по-скоро изграждане на ново разузнавателно ведомство, за условията на България най-приемливият вариант е германският - там съжителстват и военно, и цивилно разузнаване.

В службите има остър дефицит от финансиране, до голяма степен парите решават всичко в разузнаването, смята Киров.

Най-големите заплахи за националната сигурност са свързани със случващото се в Черноморския район и в Близкия изток и бежанския поток. Всичко това трябва да е на особеното внимание на специалните служби.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама