НОВИНИ


Проф. д-р Маринов: Болница „Св. Иван Рилски” се сдоби с умна операционна

1 11092 21.11.2014
Проф. д-р Маринов: Болница „Св. Иван Рилски” се сдоби с умна операционна
От ляво надясно: министър Шарков, проф. Маринов, Митев

Клиниката по неврохирургия към Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски” се сдоби с две операционни зали. „Те представляват единствената по рода си в България интегрирана операционна. Това означава, че всичките функции, цялата апаратура са поставени под един команден център, който координира тяхната дейност, посочи проф. д-р Марин Маринов, декан на Медицинския факултет при Медицинския университет в София.


Начинът на изграждане на операционната е модулен, което означава, че в нея има заложен потенциал за бъдещето, т.е. в следващите 10 години тази операционна може да бъде ъпгрейдвана, позволява да бъдат интегрирани нови технологии. Операционната създава уникален микроклимат – има шлюзове, пречиствателни системи, ламинарен таван, който създава изключително чиста, лишна от микробно замърсяване среда, поясни проф. Маринов.

 

Операционната е реализиране със съфинансиране от програма „Развитие на конкурентоспособността 2007-20131”,  от Европейския фонд за регионално развитие и от бюджета на България.

 

Това е проект на медицинския университет. За пореден път университетът масивно подпомага финансово университетска болница. Това го няма никъде по света. Няма държава, в която университет да финансира болници. Последните 15 години около 70 млн. лева са отишли от университета в 18 болници, които са акционерни дружества. По този начин ние облекчаваме работата на министерството на здравеопазването  и държавния бюджет. Казах на моите служители да проверят дали не можем да кандидатстваме за ГИНЕС, заяви от своя страна ректорът на Медицинския университет Ваньо Митев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама