НОВИНИ


Плащането на гарантираните влогове в КТБ не се отлага

1 4384 24.11.2014
Плащането на гарантираните влогове в КТБ не се отлага
Емил Хърсев

Плащането на гарантираните влогове няма да бъде отложено, независимо от прекратеното дело за несъстоятелност на КТБ. Това заяви финансистът Емил Хърсев. По думите му няма и законово основание това да се случи.


„Законът за гарантиране на влоговете в банките не поставя изплащането им в зависимост от решението на компетентния окръжен съд - в случая Софийския градски съд по делото за несъстоятелност, а с отнемането на лиценза на банката. Тук, лицензът на КТБ е отнет, срокът за плащане тече и няма никакво значение кога точно ще се произнесе СГС по делото за несъстоятелност. По друг начин обаче стои въпросът с решението на Върховния админстративен съд, тъй като там се оспорва самото отнемане на лицензията”, каза още Емил Хърсев.

Той коментира, че има вариант КТБ да заработи нормално, който е свързан с решение на ВАС да отмени решението на управителния съвет на БНБ и банката да се съвземе. Това според него обаче е малко вероятно, защото КТБ се разпада вече 6 месец. Емил Хърсев допълни, че вече сключени договори за прихващания е незаконосъобразно да се отменят със задна дата.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама