НОВИНИ


Проф. Илчев: Трябва да се отворим към чуждестранни студенти

4 4702 25.11.2014
Проф. Илчев: Трябва да се отворим към чуждестранни студенти
Проф. Иван Илчев - ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Булфото

Не можем да имаме качествено висше образование, без да имаме качествено средно образование. Усилията трябва да бъдат разнопосочни.


Това каза проф. Иван Илчев - ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", по случай патронния празник на университета днес.

Илчев се надява, че ще бъде приета вече разработената и одобрена от Съвета на ректорите Стратегия за висше образование и че няма да бъде подмятана в Народното събрание месеци наред. Приемането на Стратегията ще осигури здрава основа за подобряване на качеството на висшето образование у нас, каза ректорът пред БНР.

Според него оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще даде глътка въздух на българското висше образование и наука. Проф. Илчев се надява законопроектът за образованието да се придвижи бързо. В последните години си оставаме само на ниво коментари, без да взимаме решителни мерки. Понякога е по-полезно дори да вземеш решителна мярка, в която и да сгрешиш нещо, защото сгрешеното може да се поправи, докато когато не опитваш да правиш нищо, е по-лошо, каза проф. Илчев.

Ще се опитаме да създадем нови бакалавърски и магистърски програми. Ударението ще бъде поставено върху нови програми на английски език. В момента сме отделили в нашия бюджет специално перо за поощряване на колегите, които ще работят в тази насока. Ясно е, че трябва да се отваряме много повече към студенти от други държави, каза ректорът и допълни: За нас, разбира се, са важни финансовите възможности, които ни носят чуждите студенти, но още по-важно е да запазим качеството на обучение, което няма да можем да направим, ако приемаме прекалено много студенти.

В днешния празник за Университета ректорът се обърна към студентите: Да вярват в себе си, да не се страхуват от труда и да не вярват на черногледците, които за съжаление непрекъснато им обясняват, че в тази държава "бъдеще за тях няма". Тази държава ще стане тяхната държава само ако те работят за нея.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама