НОВИНИ


Служебни защитници настояват за нов Закон за адвокатурата

1 6072 27.11.2014
Служебни защитници настояват за нов Закон за адвокатурата

Варненски адвокати алармират, че заплащането на служебните защитници се бави за пореден път. Те настояват за нов Закон за адвокатурата.


Според адвокатите подценяването на труда на служебния защитник в действащата нормативна база вреди на цялото общество. Конкретният повод за недоволство е забавянето на плащанията поради спор между Националното бюро за правна помощ и софтуерната фирма, с която работят защитниците, съобщи БНТ.

 

Около 5000 са служебните защитници в страната. 450 са включените адвокати в списъците във Варна. Заплащането е ниско, без определени срокове или гаранции за получаването му.

 

Адвокат Тони Вълчев коментира, че при по-дълъг процес работят за по-малко от 1 лев на час. По думите му, държавата е в дълг към всички служебни защитници и трябва да приложи една нормална уредба както за размерите на възнаграждението им, така и за сроковете, в който то да бъде изплащано.

 

Затрудненията на служебните защитници се отразяват лошо както на работата на съдебните състави, така и на гражданите.

 

Адвокатите, чрез Висшия адвокатски съвет, са подготвили проект за нов Закон за адвокатурата, който трябва да се гласува в парламента и предложения за промени в наредбата за заплащане на правната помощ, които могат да бъдат одобрени веднага.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама