БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


НОИ отхвърли Бюджет 2015

1 6214 28.11.2014
НОИ отхвърли Бюджет 2015
Социалният министър Ивайло Калфин

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) отхвърли пректобюджета на общественото осигуряване за догодина. Против се обявиха не само представителите на работодателите и синдикатите, но и на Министерството на финансите, съобщава БНР.


Предложението е одобрeно от трима представители на държавата в надзора, сред които вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Министър Калфин предложи възрастта за пенсиониране за трeта категория труд да бъде увеличена с два месеца, а не с четири, както предвижда проектът на финансовото министерство. Калфин смята също, че хората, на които не достига една година възраст за пенсиониране, да могат, ако желаят, да излязат в пенсия, като размерът й да бъде с 0,4 процента по-нисък за всеки недостигащ месец.

 

Това че Надзорният съвет отхвърли проекта на бюджета на общественото осигуряване, не спира обсъждането му в Тристранния съвет, а в понеделник и на извънредно заседание правителството ще приеме предложения бюджет на държавата и този на общественото осигуряване, и на Здравната каса.

 

Председателят на Надзора на НОИ Димитър Манолов обясни основните причини предложенията на държавата да се отхвърлят. „Те не са един и два тези аргументи. Вътре е историята с минималното увеличение на пенсиите, вътре е историята с неувеличението на минималната работна заплата, с майчински, с болнични, с каквото се сетите. От тук нататък се минава през тристранен съвет на неприетото и след това правителството решава как да постъпи - ще го внесе, ще го поправи или ще направи нещо трето“, каза той.

 

Вицепремиерът Ивайло Калфин спази обещанието си, дадено преди дни, и внесе ново предложение за нарастване на стаж и възраст от догодина. Той смята, че това трябва да е с два месеца. „Аргументите са, че в тези варианти, които са подготвени от служебното правителство, които заварих от господин Христосков, по които са работили експерти и на НОИ, специалисти, има три варианта за увеличаване на пенсионната възраст и при всичките първата година е с два месеца за трета категория. Това означава 20 милиона някъде икономия в разходите на бюджета, на практика“, обясни Калфин.

 

И друго негово предложение - хората, на които не достига една година възраст за пенсиониране, да имат право на ранна пенсия в намален размер: „Може да се въведе едно статукво от 1,4 процента за месец. Моето предложение е за възраст специално да бъде възможността за по-ранно пенсиониране. Различни са вариантите, които могат да се въведат за тези, които нямат възможност да се пенсионират. Едното е да им помага социалната система, за да стигнат до възрастта за пенсия, другото е да се пенсионират по-рано при по-ниска пенсия, естествено до живот. Това ще бъде техен избор“.

 

За минималната заплата Калфин е категоричен - трябва да нарасне на 380 лева от догодина. Това е неговото внесено предложение в бюджета на държавата. „В становището, което съм дал, предлагаме да се запази минималната заплата, както е предвидено в досегашния - 380 лева, както е предвидена в досегашната тригодишна програма. Правим всичко възможно, и поне аз това, което е в моите възможности, да потърся максимално съгласие по тези теми, за които говорим, така че да не разчитаме на случайности в парламента. Ако мога да убедя колегите, ще е успешно, докъдето мога да ги убедя“, коментира вицепремиерът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама