ХРАНА И ВИНО


Рибни пости

1 6365 29.11.2014
Рибни пости
"Рибни пости"

От зо ноември до 6 декември за хората, които постят по Коледа е позволено (на Никулден даже задължително) да се яде риба. Това важи само за миряните – служителите на манастири и църкви, спазват строг пост.


Ето и някои от рибите, които са с най-високо съдържание на белтъчни: риба тон, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва.

Всъщност, ако правилно съставите менюто си по време на Коледните постите, дори е възможно да не усетите лишение. Не случайно те се наричат „рибни” – през повечето време е разрешено яденето на риба и безгръбначни – охлюви, калмари, скариди и всякакви други морски дарове. Те са едни от най-полезните, вкусни и леки храни. Трябва да спазвате строг пост (единствено растителна храна с олио) само през дните от 15 до 22 ноември и от 20 до 24 декември, всички сряди и петъци.

Не рядко постите стават повод да обогатим еднообразното си меню и да се храним с вкусни и полезни продукти, които иначе рядко присъстват на масата ни.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама