ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 26 септември

0 5765 26.09.2008
Петъчната преса на 26 септември

Вестниците пишат за това, че Огнян проговори; за "Телефонгейт" в парламента; за бизнеса и синдикатите на общ протест заради газа; за възобновяването на плащанията по САПАРД.


 

Оги проговори: Искаха да ме убият!, цитира Стандарт.

Потрошиха ме...Искаха да ме убият! Това са първите думи на Огнян Стефанов, след като бе събуден вчера от изкуствената кома. Казал ги на жена си, щом отворил очи. Не мога да изразя благодарността си към всички лекари, които се бориха за живота на Оги. Те направиха истинско чудо, каза за "Стандарт" Мария Стефанова. Състоянието на зверски пребития главен редактор на Фрогнюз е стабилизирано, но въпреки това продължава да бъде много тежко. Десният му крак е започнал да се оросява, пулсът и кръвното му налягане се нормализират. Надяваме се Стефанов да ни насочи към поръчителите на побоя, казаха агенти от родното ФБР. Те чакат разрешение от докторите, за да разпитат Огнян. ДАНС се включи вчера в разследването по молба на прокуратурата. 

Имало е натиск срещу Огнян Стефанов, заключава Новинар.

Срещу зверски пребития журналист Огнян Стефанов е имало натиск и телефонни обаждания, но не е имало конкретни заплахи. Това разкри вчера по време на протеста срещу посегателството над Стефанов зам.-главният редактор на сайта Фрогнюз Александър Иванов. Журналисти от всички столични медии се събраха пред църквата „Свети Седмочисленици“ в подкрепа на пребития главен редактор на електронния сайт. Всички участници се обединиха около декларация до международните журналистически организации, в която се казва, че „варварското посегателство срещу Огнян Стефанов не е опит за сплашване, а показно-наказателна акция срещу инакомислещите в страната, срещу свободата на словото и демокрацията“. Иванов съобщи, че след побоя над Стефанов и той е получил заплахи по телефона. Предадено му било послание, че като заместник на Стефанов може да му се случи същото. Иванов предположи, че след като е станало ясно, че телефоните на колегата му и на съдружника във Фрогнюз Младен Мутафчийски са подслушвани от ДАНС, вероятно и неговият е подслушван, защото са в една бизнес група. Битият журналист бавно се стабилизира във Военномедицинска академия. Стефанов е адекватен, но все още му преливат кръв след побоя. 

"Телефонгейт" избухна в парламента, пише Новинар.

"Служители на Държавна агенция “Национална сигурност” са искали телефонни разпечатки на група депутати, включително мои разговори, и на Минчо Спасов". Тези думи на зам.-председателката на вътрешната комисия и червена депутатка Татяна Дончева станаха повод за поредния скандал с "ушите" на държава. Парламентарната буря се разрази вчера, ден след като ръководството на вътрешната комисия бе на посещение в МВР , за да разберe как са изразходвани 94-те милиона лева за СРС-та. "Проверихме малко телефони и процентът на успеваемост се оказа изненадващо висок. Очевидно група лица от ДАНС са проявявали интерес към нас. Не мисля, че са само те. Искам да знам защо", допълни поразяващата уста на червените. Според Дончева, за да се проследи с кого общуват група депутати е използвана вратичка в закона, която представлява "възможност да се събират разпечатки от телефонни разговори, без ясен регламент кой може да иска такива и в каква връзка". "Очевидно има събирана такава информация. Мисля, че нещата са много по-сериозни”, уточни тя. Вчера бизнесменът и собственик на сайта Фрогнюз Младен Мутафчийски, заяви пред Нова телевизия, че неговите телефони са подслушвани. Той добави, че службите са подслушвали и разговорите на пребития главен редактор на сайта Огнян Стефанов, който от своя страна е разговарял с Татяна Дончева, а тя е говорила с бившия шеф на контраразузнаването Иван Чобанов. Самата Дончева обаче отказа да даде категоричен отговор на въпроса засечени ли са в телефонните й разпечатки разговори с Огнян Стефанов. И въпреки че само преди два дни видя в бруталния побой над главния редактор на Фрогнюз акция, целяща дискредитирането на българското ФБР, вчера Дончева обясни, че заявките за разпечатките идват от служители на агенцията. 

Скандал! ДАНС следи депутати, добавя и Дневен Труд.

Нов скандал разтресе вчера държавата - ДАНС следи депутати чрез разпечатките от мобилните им телефони. Новината потвърди от Брюксел лично министърът на вътрешните работи Михаил Миков. “МВР е предоставило на ДАНС разпечатки на разговорите, водени от депутати, сред които Татяна Дончева (БСП) и Минчо Спасов (НДСВ)”, заяви Миков. И допълни, че щом са поискани, МВР не може да откаже да предостави данните на родното ФБР. Подобна проверка не противоречи на депутатския имунитет, твърди министър Михаил Миков. Депутатите разкрили, че следят разговорите им по време на посещението им в МВР в сряда. “Искам да знам защо”, отсече вчера Дончева. 

Станимир Илчев: Не допускам, че ДАНС изпълнява поръчки с арести на хора от НДСВ, публикува интервю с говорителя на жълтите 24 часа.

- Г-н Илчев, всеки ден арест за корупция на висш чиновник от НДСВ - първо ДАНС задържа зам.-шефа на ДАМС Иван Леков, онази вечер прибра и зам. областния на София-област Мариус Цаков.

- Много е важно за политиците да са хладнокръвни в такива случаи и да се предпазват от развиване на параноични идеи. Случаят с колегата ни Цаков е крайно неприятен. Затова реакцията на НДСВ беше, че ако се докаже вина, ще го изключим от партията. Нито една политическа сила не е застрахована от такива събития, защото много и най-различни хора членуват в нея. За нас е важно да доказваме на практика нещо, което твърдим - че няма да разпъваме чадъри и да правим компромиси. НДСВ е за живот по правилата. Е, щом някой е нарушил правилата, това, че е от НДСВ, не бива да го спасява.

- Но все пак- за два дни двама арестувани. Сред жълтите ли са най-корумпираните?

- Решително отхвърлям дори допускането за такава квалификация. Фактът, че са двама от НДСВ, не бива да се абсолютизира Искам да припомня, че след 1999 г. оценката за нивата на корумпираност в България е започнала да се подобрява. И най-добро положение в тази класация сме заемали при първия мандат на НДСВ. Трудно ми е да си отговоря защо в момента страната е на такова незавидно място. Вероятно след приемането ни в ЕС доста хора в различните институции са се върнали към стар маниер - да участват в корупционни схеми или да завързват отношения с бизнеса, от които могат да спечелят нещо. 

Мутри режат гуми на агенти на ДАНС, известява Дневен Труд.

Трима служители на Държавната агенция “Национална сигурност” били заплашени с убийство, а гумите на служебния им автомобил били нарязани. Нападението било извършено посред бял ден на главния път от Нова Загора към Стара Загора - научи “Труд”. От ОДП-Сливен потвърдиха за случая, но отказаха повече подробности. Екшънът се разиграл на 24 септември около 14,30 часа. Хората от националната сигурност пътували в посока към Града на липите с автомобил “Опел Вектра” със софийска регистрация. Колата им била застигната и “притисната” от “Мерцедес”, също със столична регистрация. От него слезли трима мъже и започнала разправия с държавните служители.  

Бизнесът и синдикатите на общ протест заради газа, пише Дневник.

Недоволството на бизнеса и синдикатите от подготвяното 28.8% поскъпване на природния газ от октомври преля в решение за започване на протести. Постигнато е съгласие за общи действия с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, съобщи КНСБ. Окончателно решение за новата цена Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще вземе в понеделник, но ден преди това синдикати и работодатели ще изразят позициите си и ще съобщят формите на протеста като последен опит да променят решението на регулатора. Организациите на бизнеса и на профсъюзите ще насърчат работниците за протести, включително на ключови места в страната, тъй като проблемът със синьото гориво засяга и индустрията, и домакинствата. Предприятия със сериозни пазарни позиции в чужбина са изправени пред алтернативата или да затворят, или да изнесат производства, тъй като не могат да намаляват повече разходите си, обясни секертарят на КРИБ Евгений Иванов.

Възобновяват плащанията по САПАРД, оповестява Дума.

Осигуряват 150 млн. лв. на извънбюджетна сметка от държавната хазна Министерският съвет прие постановление за възобновяване на плащанията на средства към крайни бенефициенти по няколко мерки по програмата САПАРД. Те са "Инвестиции в земеделски стопанства", "Подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти", "Развитие и разнообразяване на икономическите дейности и създаване на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи" и "Пазари на едро", съобщиха вчера от правителствената информационна служба. Това ще доведе до възобновяване на плащанията към крайните бенефициенти по програма САПАРД. Поради прекратеното от Европейската комисия възстановяване на извършените разходи по тези четири мерки на програма САПАРД няма достатъчно налични средства. Затова на извънбюджетна сметка на Националния фонд към министъра на финансите ще бъдат осигурени 150 милиона лева от държавния бюджет за 2008 г. Те ще са от икономии на разходите или преизпълнение на приходите по републиканския бюджет. Предвид заложеното съотношение на европейско и национално съфинансиране от 75% към 25% на осигурените от държавния бюджет 150 милиона лева за европейско съфинансиране, съответстват 50 милиона лева национално съфинансиране, които са били предварително планирани и са налични в извънбюджетна сметка на Националния фонд към министъра на финансите. По този начин осигуреният финансов ресурс за изплащане на субсидията към крайните бенефициенти по тези мерки, която включва европейско и национално съфинансиране, ще бъде в размер до 200 милиона лева. 

Колко нощи спи жената при мъжа, цитира питане 24 часа.

“Атака”: Хомосексуалисти натискат Станишев да рути устоите ни. Колко нощи трябва да спи една жена при приятеля си, за да се приеме това за фактическо съжителство? Това броиха депутати вчера при разглеждането на първо четене на новия Семеен кодекс. Съжителството между мъжа и жената е уредено още в римското право и то се разваля, ако жената не се прибира вкъщи 3 поредни нощи, обясни зам.-шефката на НС Камелия Касабова. Нали говорим само за през нощта?, полюбопитства от трибуната председателстващият заседанието Любен Корнезов и получи утвърдителен отговор.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама