НОВИНИ


Овчаров: Правителството на Борисов провали 4 важни стратегически проекти

21 4089 02.12.2014
Овчаров: Правителството на Борисов провали 4 важни стратегически проекти
Румен Овчаров

България единствена не защити националния си интерес и даже не посмя да го каже на глас, заяви по БТВ бившият енергиен министър Румен Овчаро по темата за спирането на Южен поток. дойдоха 3-ма американски сенатори и след срещата си с тях премиерът Орешарски обяви, че спираме проекта, припомни той.


Който забърка кашата с Южен поток, Бойко Борисов, както и в енергетиката, сега ще трябва да я оправя, та от тази гл.т. има някаква справедливост, заяви още Овчаров. Министрите още не са разбрали какво точно се случва. Точно по времето на ГЕРБ проектът "Южен поток" беше направен неузнаваем от финансово-техническа страна. От един проект, за който се знаеше какво количесто газ и за колко пари ще се транзитира, получихме при ГЕРБ надута цена, неясна транзитна такса и параметри с тройно по-висока цена, добави той. Овчаров каза, че и президентът не бил света-вода ненапита, защото бил част от правителството.

Спечелилите фирми пък били приятелски на бившето правителство на Борисов, а после се включила и друга фирма, близка до двойната коалиция след него. търгът бил непрозрачен и неясен, обясни той. Стойнев и Орешарски също имали своята заслуга - разглеждали проекта не като политически преди всичко, а като финансов - какви пари на кои фирми да се раздадат. Не казали, че ЕК играе двойна игра, защото за други газопроводи не важал третият енергиен пакет. Правителството на Борисов провали 4 важни стратегически проекти - Бургас-Александруполис, Белене, Набуко и Южен поток. С тях щяла да се гарантира енергийната независимост. България щяла да изглежда съвсем другояче на геостратегическата карта на Европа, смята Овчаров. Затова България щяла да загуби огромни средства.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама