Старите троянски познавачи на "тънките ичкии" представят своето производство, изтъкват достойнствата му и се мръщят на съседското по отколешна българска традиция.
Pа 16-ти пореден път в Троян и в село Орешак се отбелязва Празникът на сливата и троянската сливова ракия.
Празникът, организиран от община Троян, фирма "Винпром" - Троян, производител на марковата напитка, Института по планинско животновъдство и земеделие в града, Музея на занаятите, започва в село Орешак със запалването на казана за изваряване на ракия. Това е един от занаятите в този край, туристическа атракция за български и чуждестранни посетители.
Без съмнение и както си е по страра ракиджийска традиция се организира конкурс за най-добра домашна свивова ракия, за кулинарни специалитети, приготвени от сини сливи, най-популярен от които е пестилът.
След обяд празникът продължава на централния площад в Троян, където също има казан за варене на сливова ракия, сливов пестил, сушени сливи. Ученици от Средното художествено училище по приложни изкуства в града моделират атракционно с глина, правят се конкурси, разбира се, дегустации, има много музика. Старите троянски познавачи на "тънките ичкии" отдавна се канят да представят своето производство, да изтъкнат достойнствата му и да се понамръщят на съседското по отколешна българска традиция.