НОВИНИ


Само СЕМ може да спре новините на турски по искане на БНТ

6 4538 05.12.2014
Само СЕМ може да спре новините на турски по искане на БНТ

Две политически сили няма как да спрат новините на турски език по БНТ, но могат да дадат препоръка за това. Тези новини са част от лицензията на телевизията. Лицензията пък е издадена от СЕМ и само Съветът за електронни медии може да я промени, но само по искане на БНТ.


Това заяви пред ТВ7 председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов.
Според него обществените медии у нас са относително обективни и балансирани. Затова самоцелно противопоставяне от страна на БНТ ще бъде фалшив жест. По думите му така излъчвани новините са отправени към неясна аудитория. По-добре е да се направи предаване, което да бъде полезно на зрителите.

Той посочи, че в продължение на 25 години политиците не могат да разберат, че не те трябва "да пишат материалите на журналистите". В началото на прехода се считаше, че най-голямата зависимост е политическа и тя идва от държавата. По-късно се разбра, че много по-тежка е корпоративната зависимост, допълни гостът. Според него един от начините медия да се постави в зависимост, е да бъде недофинансирана. Този експеримент беше приложен и към СЕМ и на практика блокира дейността му, допълни Лозанов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама