ЪNDERGROUND


Спецзвеното за разследване на магистрати подхвана съдия Ченалова

35 12536 06.12.2014
Спецзвеното за разследване на магистрати подхвана съдия Ченалова

Специализираното звено за разследване на магистрати към Софийската градска прокуратура проверява сигнал на френския посланик Ксавие дьо Кабан срещу съдия Румяна Ченалова. По случая в понеделник ще заседава и Етичната комисия за Висшия съдебен съвет.


Сигналът е заради дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп", гледано от съдия Ченалова. Случаят беше оповестен от посланик Дьо Кабан и от изпълнителния директор на дъщерните фирми в ефира на bTV. По повод действията на българския съд френският дипломат каза, че в българската съдебна система има "гнили ябълки", като се аргументира с действията на Ченалова, която от известно време е в търговското отделение на СГС, но доглежда наказателното дело срещу Алексей Петров.

 

Преди разгласяването в национален ефир, френският посланик е сигнализирал прокуратурата, Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет и инспектората му и Европейската комисия. Същевременно съдията Румяна Ченалова също е изпратила сигнал до ВСС и прокуратурата с настояване за проверка. Ще се проверява случайното разпределение на делото заради съмнения за нередности. Министерството на правосъдието пък ще проверява дейността на синдика Панайот Велков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама