НОВИНИ


За „балканско мракобесие" обяви Местан договорката за турските новини

13 4170 08.12.2014
За „балканско мракобесие" обяви Местан договорката за турските новини
Лидерът на ДПС Лютви Местан

Когато постиженията на демокрацията станат жертва на ксенофобията, това не е европейска България. Това е балканско мракобесие.


 

По този начин лидерът на ДПС Лютви Местан коментира договорката между Патриотичния фронт и Реформаторския блок за преместване на новините на турски език от ефира на БНТ1 в БНТ2 в името на подкрепата на патриотите за правителството.

 

 

В петък, 5 декември, след седмици на напрежение в така или иначе невъзможното управляващо мнозинство на 4-партийната коалиция 4-та и 5-та политическа сила в Народното събрание се събраха да спасят властта, каза Местан.

 

По думите на лидера на ДПС именно тук се появява най-важният въпрос, а именно каква е цената на тази договорка между ПФ и РБ. „Едната цена е това, че представителите във властта на една от партиите на РБ вече ще работят под пряк ксенофобски надзор. Ако властта наистина е такава самоцел, сигурно е възможно да приемеш унижението да работиш под пряк ксенофобски контрол", намери отговора Лютви Местан, цитиран от нюз.бг.

 

Според ДПС обаче с втората цена от договорката - премахването на новините на турски език, се нарушава правото на малцинствата в България да получават новините на майчин език чрез ефира на БНТ1. „Ако новините бъдат преместени, отговорността няма да е само на ПФ и на РБ, но и на ГЕРБ, които без значение дали принудени или по вътрешна убеденост, имат ПФ и РБ за свой партньор", предупреди още председателят на третите по сила.

 

Местан поиска да разбере и как така две политически сили със статут на едва 4-та и 5-та политическа сила за първи път в 25-та годишната история на прехода към демокрация в България се събират и вземат решение, с което грубо се намесват в програмната политика на една независима медия, било то и националната. "Къде отиде свободата на словото? Къде е СЕМ? Спи ли? Не чува ли?", запита лидерът на ДПС.

 

В тази история от движението виждат още и едно ценностно преобръщане, в което всички трябва да слушат ПФ, дори и ГЕРБ, инак властта се разтурва. Именно заради това Местан коригира предишни свои изказвания и заяви: „Тази коалиция не е идеологически разнородна. Лика прилика сте си и съвсем сте си хармонични и съвместими. Време е да се осъзнаете".

 

Думите на Лютви Местан накара депутатите от Патриотичния фронт да излязат от пленарна зала.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама