ПОЛИТИКА


Ще има персонални пенсии за хора със заслуги

19 5367 11.12.2014
Ще има персонални пенсии за хора със заслуги
Ивайло Калфин

До следващата седмица социалното министерство ще подготви критериите за отпускане на персонални пенсии на лица, които имат особени заслуги към държавата и нацията, съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.


Според него проблемът с ниската пенсия на големия български певец Борис Гуджунов е валиден и за много други заслужили артисти, които не са виновни за това, че не са осигурявани. Пред „Дарик” Министър Калфин потвърди категоричната си позиция за увеличаване на пенсионната възраст с 2 месеца от догодина и посочи, че синдикатите и работодателите трябва да направят някои компромиси в интерес на бъдещите пенсионери.

„В началото на миналата година е приет изцяло нов закон за награждаване на хора с особени заслуги към държавата и нацията. Именно чрез него могат да бъдат компенсирани всички певци, на които не са внасяни осигуровките за пенсия и които в момента получават пенсии, близки до размера на социалната.

В закона е записано, че в 6-месечен срок трябва да си изготвят правила за отпускане на персоналните пенсии, обясни министър Калфин. „Това за съжаление не е направено досега и възложих вчера колегите в министерството да започнат работа. Надявам се до другата седмица да имаме вече вариант за подобни критерии, който да предложа в Министерския съвет", каза Калфин.

Социалният министър няма да отстъпи от варианта за вдигане на възрастта и стажа за пенсия с два месеца в пакет с възможността за предсрочно пенсиониране, въпреки че днес от КНСБ се обявиха против този вариант и се похвалиха с подкрепата на опозицията и Патриотичния фронт за замразяване на настоящата възраст за пенсия през 2015 година.

„Не мога да приема ние за пореден път да отложим всичко за някакво си бъдеще, което е неясно какво е. Никой от нас няма интерес от това", категоричен е Калфин.

На въпрос дали са водени разговори с ГЕРБ и реформаторите за подкрепа на варианта за увеличаване с два месеца на възрастта и стажа за пенсия, Калфин посочи, че вариантът е формализиран и внесен. По думите му всички опции са отворени, тъй като съгласието, което трябва да се намери, е по няколко теми и само една от тях е възрастта за пенсия.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама