От 13 декември влизат в сила новите правила на ЕС за етикетите, приети от Еврокомисията през 2011 г. Ключовата информация за храните вече ще се отбелязва по-ясно, като се въвежда минимален размер на шрифта.
Изисква се и по-ясно представяне на алергените. Ще има конкретна информация за растителния произход на рафинираните масла и мазнини, трябва да има ясно указване и за “формовано месо” или “формована риба”.
Промените бяха одобрени от европейските институции през 2011 и имат за цел европейските потребители да получават по-ясна, подробна и разбираема информация за съдържанието на продуктите.
"Важната информация за хранителните продукти ще бъде по-ясно показана върху етикетите, за да помага на потребителите да правят информиран избор. Погрижили сме се и за това етикетирането да не представлява трудност за бизнеса", заяви европейският комисар за здравето и безопасността на храните Витенис Андриукайтис.
Ето и конкретните промени:
- минимален размер на шрифта за важната информация;
- по-точна информация за алергените в храните (соя, ядки, глутен, лактоза);
- задължително изписване на произхода на прясното свинско, овче, козе и пилешко месо;
- ясно посочване кои продукти са размразени.
Същите изисквания се въвеждат и за онлайн магазините. Хранителната индустрия имаше три години, за да се подготви за новите изисквания. Новата европейска регулация позволява продажба на продуктите със старите етикети до изчерпване на количествата.