МИНАЛО


Христо Христов: След 25 г. преход още нямаме отговори на два въпроса за комунизма

46 9660 13.12.2014
Христо Христов: След 25 г. преход още нямаме отговори на два въпроса за комунизма

Българското общество има изключително ниска култура на памет. След 25 години преход все още няма отговори на два въпроса за епохата на комунизма – ако е бил толкова прекрасен, защо не е продължил да се строи и какво е завещал. Това коментира в предаването „Тази събота” разследващият журналист и основател на сайта desebg.com Христо Христов, който наскоро издаде книгата „Тайните фалити на комунизма”.


Скоро Европейският парламент го определи за европейски гражданин на годината. За книгите, филмите и статиите си, Христов използва съдебни архиви, до които други изследователи не са имали достъп.

„Аз имах достъп до най-голямото следствие – Дело номер 4, в което е събрана икономическата история от 50-те години до 1989 г. За да върне дълговете на кредитора СССР Тодор Живков с лично решение продава златния резерв на България – 25 тона. В мемоарите си той пише, че не е изнесъл от България и грам злато. Документите обаче показват друго”, посочи Христов.

„Комунизмът е България е завещал най-лош старт от свички комунистически страни – държавата е имала 25 млрд. лв. вътрешен дълг. Не се е отчитала и инфлация – държавата е била една икономическа яма, в която е потъвало всичко”, допълни разследващият журналист и подчерта, че в онази епоха е имало и, по думите му, смели хора – председателите на Българската народна банка. „Васил Коларов пише още 1987 г., че България е в състояние на фалит”, подчерта Христо Христов.

„Пенсионните фондове към 1989 г. са изпомпани и там няма нищо. По времето на комунизма има предприятия, които печелят, но печалбата се разпределя и в други, където има загуби, за да се поддържа изкуствено работна ръка”, разказа журналистът.

Христо Христов изрази възмущение от това, че темата за комунистическото наследство не е въведена в учебниците по история с документи. „Ако комунизмът се върне за една седмица, първи ще пропищят БСП, олигарсите и незаконно забогателите, защото първо ще бъде отнета частната собственост, ще бъдат събрани международните паспорти и хората ще бъдат арестувани за вицове”, коментира Христо Христов.

„Моят стремеж не е да раздавам правосъдие – на хора и съдби, давам си сметка какви интереси се засягат с досиетата, но ги разказвам отговорно”, каза още журналистът.

Той потвърди, че е получавал заплахи срещу семейството си. „Когато нямаш зад себе си редактор или издател, семейството е най-уязвимото, Не знам кой е срещу мен, дали е свързано с дейността ми като журналист. Бях ограбен три пъти, докато писах разследването за убийството на Георги Марков”, сподели още Христов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама