НОВИНИ


Митов прати Медведев да се кахъри за руската икономика

48 5104 15.12.2014
Митов прати Медведев да се кахъри за руската икономика
Даниел Митов

Ако бях на мястото на критиците ни в момента, бих бил много по-притеснен за състоянието на собствената им икономика". Това заяви пред журналисти външният министър Даниел Митов във връзка с изказването на руският премиер Дмитрий Медведев, че членството в Европейския съюз е донесло негативи на България, съобщи „Фокус”.


„Стана неприятна тенденция да ни се отправят критики, оттам откъдето не е редно да бъдат отправяни. Данните са извадени от контекста на икономическото развитие на България и на света като цяло. До 2007-ма година, когато България стана член на ЕС световната икономика имаше сериозен растеж и това се отрази на България- както за нивото на безработицата, така и на чуждестранните инвестиции.В края на 2007-ма удари най-тежката световна икономическа криза, която навлезе в България през 2009-та и страната беше засегната много тежко. Безработицата нарасна глобално, не само у нас и това не е пряка функция от членството ни в ЕС”, посочи Митов.

„Същото важи и за чуждестранните инвестиции. Тогава започна оттеглянето им от всякъде и това също не е функция от нашето членство в ЕС.Бяха засегнати много държави не-членки на ЕС. Затова смятам, че това е безкрайно манипулативно, за пореден път. Аз ако бях на мястото на нашите критици в момента, бих бил много-по притеснен за състоянието на собствената им икономика, за отлива на чуждестранните инвестиции в момента оттам, за изолацията на тяхната икономика, за сриващата се валута на тяхната държава и не бих давал съвети нито на България , нито на Украйна нито на която и да било друга държава как да се държат и какви гео-политически избор да правят”, заяви външният министър.

 

„Ние ще продължим да подкрепяме Украйна за реформите, които й предстоят да направи и да върви по пътя към европейска интеграция.Иска ми се да вярвам, че няма кампания срещу България, защото ако се декларира приятелско отношение и ако се води някакъв диалог, не може да се водят кампании срещу България”, каза още Даниел Митов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама