ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 3 октомври

0 3744 02.10.2008
Петъчната преса на 3 октомври

Вестниците пишат за това, как Миков и Сертов се скриха заради О. Стефанов; за кандидатите за "Тракия", улесняващи избора на победители; за 10% разлика между ГЕРБ и БСП.


 

Миков и Сертов се скриха от депутатите заради Стефанов, пише Монитор.

Вътрешният министър Михаил Миков и шефът на ДАНС Петко Сертов се скриха вчера от депутатите, пред които трябваше да докладват за предприетите мерки във връзка с побоя над журналиста Огнян Стефанов. Те бяха призовани преди седмица с декларация в парламента. Двамата обаче изпратиха до депутатите само писмен отговор и упълномощиха зам.-шефа на вътрешната комисия Касим Дал да изчете справката. В нея се посочваше единствено, че извършителите на престъплението все още не са установени, но ДАНС е в постоянна връзка с компетентните органи. Това разбуни духовете в опозицията, която определи постъпката на Миков и Сертов като унизителна. "Остро протестирам срещу унизяването на парламента. Народното събрание е висш орган на държавната власт. В конституцията е записано, че всеки гражданин, поканен от парламента, трябва да се яви и да даде съответната информация", коментира Атанас Атанасов от ДСБ. Иван Сотиров от ОДС пък допълни, че парламентът може да упражнява контрол не само в петък и дори поиска да бъдат изслушани премиерът и президентът. Независимият Яне Янев пък заяви, че председателят на парламента Георги Пирински също е извършил нарушение, Той е трябвало да внесе точка в програмата за седмицата, с която да бъдат поканени за изслушване лично Михаил Миков и Петко Сертов. Председателстващият заседанието Любен Корнезов изтъкна, че в самата декларация не е посочено как да бъде поднесена информацията. Атанас Щерев от БНД пък допълни, че предоставените от МВР и ДАНС данни са прекалено оскъдни за такъв нашумял случай. Еврокомисията следи отблизо развитието на последните събития около ДАНС, свързани с евентуално подслушване, коментира говорителят на комисията Марк Грей, цитиран от БНР. Според него основни демократични принципи като зачитането на свободната журналистика трябва да се спазват. ЕК ще събере и необходимата информация около побоя на журналиста Огнян Стефанов и ще я разгледа детайлно. 

Десет процента разлика между ГЕРБ и БСП, изчислява Новинар.

Около 10 процента разлика между ГЕРБ и БСП отчита Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), ако изборите за Народно събрание бяха на 25 септември. Според последните данни на центъра при парламентарен вот сега партия ГЕРБ би спечелила 26,4% от гласовете, а БСП 16,7%. Подобно твърдение на друга агенция пред няколко седмици разпали война сред гилдията и се стигна до остри словесни престрелки между социолози и взаимни обвинения в подкупност. Според НЦИОМ освен ГЕРБ и БСП в парламента биха влезли и "Атака", и ДПС с почти еднакви проценти – около 8. Шансове да попаднат там имат и СДС, ДСБ и НДСВ, които се движат около 2 на сто от вота на всички, имащи право на глас. Според анализа на експертите вотът за ГЕРБ е проблематичен, защото партията продължава да има широка периферия и много труден за измерване твърд електорат. НЦИОМ регистрира мобилизация на електората на БСП, като столетницата печели подкрепа и сред хората с по-високо образование. Симпатизантите на социалистите се обединяват в стремежа си да приключат успешно управленския мандат и да запазят шансовете си за участие във властта и след парламентарните избори през 2009 г. Проучването на НЦИОМ показва, че все по-малко вероятна изглежда перспективата за предсрочни избори. 

Избираме само 31 депутати, пише 24 часа.

Tръгна голямата битка ще избираме ли личности мажоритарно в следващото Народно събрание. След не особено резултатни преговори между коалиционните партньори и дълго умуване по партийните централи БСП и НДСВ избистриха идеите си. Въпреки известна съпротива в собствените им редици левите предлагат 31 избраници да влизат мажоритарно - по един във всеки от сегашните многомандатни избирателни райони. За смесена избирателна система със силен мажоритарен елемент призова и президентът Георги Първанов. Царистите обаче са твърдо против и настояват за пропорционални партийни листи, както са и сега, но с преференция - избирателят посочва един любим кандидат. Това, според НДСВ, внася необходимия мажоритарен елемент. ДПС пък не анонсират никакви идеи. Хората на Доган не внесоха и предложения към закона за партиите, а на правна комисия гласуваха “въздържал се” по тези на НДСВ и така жълтият проект бе отхвърлен. Другата седмица промените в закона за партиите влизат на 1-о четене в пленарната зала. Първоначалната идея бе изборното законодателство да се гледа в пакет с промените за партиите, което очевидно няма да стане. Двата проекта за избор на депутати - на БСП и НДСВ, вече са подготвени, но нямат окончателна политическа санкция, за да се внесат в парламента. Как да се издигат личностите Според концепцията на левите мажоритарни кандидати могат да издигат само партии или коалиции, регистрирани в ЦИК за участие в изборите. Което означава, че инициативни комитети нямат право да издигат личности. Още не е окончателно решено, поясни обаче левият юрист Мая Манолова, основен автор в БСП на изборните закони. Резултатът на една партия ще е сбор от това колко бюлетини е получила общо за пропорционалните си листи и за мажоритарните кандидати, тоест гласове няма да се губят. Тези мажоритарни, които са си спечелили избиратели колкото “струва” един мандат, влизат и вотът за тях се приспада, а останалото се дели и се определя колко от листата сядат на банките. Може депутат да стане и само мажоритарният кандидат, може той да не влезе, а гласове да стигнат например само за водача на листата. По-революционната идея на Манолова обаче е броят на личностите в следващия парламент поне да се удвои, срещу което скочили дори в ИБ на БСП. Не може например и Габрово, и Варна да излъчват само по 1 мажоритарен кандидат, обяснява тя. 

Правителството развърза кесията, надниква в нея Монитор.

Правителството вчера взе официално решение да развърже кесията и да повиши социалните плащания за най-ощетените в икономическо отношение български граждани. За целта министрите одобриха пакет от допълнителни бюджетни кредити в общ размер на 1,206 млрд. лева. Това е част от антиинфлационните мерки на кабинета, сред които са и ограничаването на сивата икономика, както и повишаване на енергийната ефективност, фискални и икономически конкретни действия, развиване на добре функциониращи пазари на стоки и услуги. Основният инструмент, чрез който ще бъдат подпомогнати най-слабите слоеве от населението, са редица социални плащания и бонуси, като голяма част от тях вече бяха гласувани от кабинета на 19 септември. 90 милиона лева ще бъдат отпуснати за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври. Мярката ще засегне пряко около 1,1 милиона пенсионери, като средната пенсия ще достигне 235 лева, което е с над 24% повече от началото на годината. През декември ще бъдат отпуснати други 337,5 милиона лева за изплащане на еднократната коледна добавка на пенсионерите. 

Кандидатите за "Тракия" улесняват избора на победители, твърди Дневник.

Компаниите, които предварително бяха сочени за сигурни участници (а от някои експерти - и като бъдещи победители) в търговете за трите лота на магистрала "Тракия", вчера се включиха в наддаването за първата отсечка от Нова Загора до Ямбол. Сред осемте кандидата има пет от чужбина, но макар сред тях да има известни имена от Австрия, позициите им изглеждат несравнимо по-слаби от тези от България. През ноември ще бъдат отворени ценовите оферти, но отсега очакванията на държавата са строителството да излезе два пъти по-скъпо в сравнение с предложеното преди три години от неуспелия българско-португалския консорциум. Възможно е до края на годината да има вече подписани договори, близо 300 млн. лева от бюджетния излишък са предвидени за "Тракия", а депутатите се готвят да искат още средства от излишъка. Българските кандидати са големите играчи в пътния бранш - "Холдинг Пътища" на Васил Божков, "Трейс груп" на Николай Михайлов и "Главболгарстрой" на Симеон Пешов. Те се явяват в съдружие с фирми от холдинговите им структури и други български компании от бранша. "Ясно е кои са победителите в трите лота. Това са "Холдинг Пътища", "Трейс груп" и "Главболгарстрой", прогнозира вчера в парламента депутатът от НДСВ Олимпи Кътев. 

МВФ: Рискът от скъпите петрол и храни остава, цитира Дневник.

Заради високите цени на петрола и храните и през 2009 г. 50 развиващи се държави остават в рискова ситуация, а други, сред които и България, може да бъдат силно засегнати. Това се посочва в доклад на Международния валутен фонд, посветен на страните с ниско и средно ниво на доходите. Експертите на фонда предупреждават, че макар цените да укротиха ръста си в последния месец, е много трудно да се прогнозира трендът им през следващата година. Евентуално ново покачване ще застраши платежните баланси и валутните резерви на най-застрашените страни. За пръв път през юни международната финансова институция анализира рисковете от поскъпването на храните и горивата, сега експертите му са актуализирали прогнозата. Въпреки че цените на петрола претърпяха известен спад през август и септември след достигнатите пикови стойности през юли, те остават двойно по-високи в сравнение с края на 2006 г. Цените на храните паднаха с около 8%, но остават с 44% по-високи от края на 2006 г.

Шефът на евробанката: Браво, стабилни сте!, информира Дневен Труд.

Развиващите се страни, сред които България и Румъния, учудващо се оказаха по-здрави, отколкото развитите индустриални държави, каза вчера пред журналисти във Франкфурт шефът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Според него държава като България трябва да служи за пример как може да се оцелява във времена на финансова криза. Европейската централна банка реши да не променя основната лихва въпреки очакванията на международните анализатори. Така тя ще остане 4,25 процента, колкото беше и досега. Въпреки голямото ниво на несигурност, което съществува в момента, нашата основна цел е да запазим стабилността на цените и инфлацията в прогнозираните рамки, заяви Трише. Думата неяснота беше основна в изказването му, която той повтори поне 10 пъти. 

Самолети ще кацат до завода за боклук, прогнозира 24 часа.

На 13 200 м по въздушен път от летище София ще заработи заводът за преработка на отпадъците на столицата. Това е записано в доклада за оценка въздействието върху околната среда, който е изготвен по поръчка на Столичната община. Колкото по-бързо бъде одобрен докладът от екоминистерството, толкова по-бързо ще се задвижи процедурата до Еврокомисията за финансирането и построяването. Заводът ще се намира в местността Садината до с. Яна в землището на Горни Богров, район Кремиковци, е записано в екооценката. Там ще има и сметище за неопасни отпадъци. Площадката е на пътя на един от подходите за кацане на столичната аерогара. 

Такса смет на калпак, прогнозира Стандарт.

Такса смет да не се смята на квадрат, а според броя живеещи в апартамента. Революционната промяна ще предложи столичният зам.-кмет Минко Герджиков. "Преди това трябва да накараме всички новодошли в столицата да се регистрират. В момента те са 500-600 хиляди души, които не плащат нито данъци, нито налог за боклука", обясни Герджиков пред "Стандарт". Той е категоричен, че е много по-справедливо такса смет да се смята на калпак, а не според големината на жилището. Според Герджиков напливът от провинцията към София ще продължи със същите темпове от 30 хиляди пришълци на година. Основната причина е, че в столицата заплатите са средно с 30 на сто по-високи. 

До 1500 пациенти на джипи, информира Дума.

Въвеждане на таван от 1500 пациенти на личен лекар предвижда приетата вчера от правителството Национална здравна стратегия за периода от 2008 до 2013 г. Според документа джипито трябва да отделя минимум 20 минути за преглед и разговор с пациент. Сред другите нововъведения е ограничението за доктори да не работят в повече от една болница. Предвижда се още поетапно увеличаване на заплащаната дейност на общопрактикуващите лекари, увеличаване на изискванията към тях и към специалистите, обвързване на възнаграждението им с провеждането на профилактика и идентифицирането на рисковите групи пациенти. 

Семейството законно и без халка, оповестява Дума.

Съжителството без брак вече е законно, след като вчера депутатите приеха на първо четене новият Семеен кодекс. Така двойка, която не е сключила брак, вече е правно регламентирана като семейство. Детето трябва да има установен произход още при раждането, е записано в мотивите на законопроекта. В новия Семеен кодекс правно се урежда и брачният договор, като сключването му се допуска, както в самото начало, така и по време на брака. Облекчава се и процедурата по осиновяване. То ще се допуска без съгласие на родителя, ако той в срок от 6 месеца след настаняване на детето, без основателна причина, не го е потърсил. Законопроектът беше одобрен въпреки становищата на Светия синод, Епископската конференция на католическата църква, Главното мюфтийство и Обединените евангелистки църкви, които не подкрепят признаването на т. нар. фактическо съпружеско съжителство. От ОДС гласуваха против законопроекта, защото според Мартин Димитров с него се обезценява институцията на семейството. 

Погват цветарки за касови апарати, съобщава Дневен Труд.

Ден след като главният прокурор Борис Велчев нахока държавните контролни органи, че не борят “сивата” икономика, данъчните отвърнаха с акции в цялата страна. Наложени са актове на 12 цветарски магазина заради липса на касови апарати. Проверките на тези обекти продължват. Запориран бе оборотът на трима търговци на строителни материали в София заради стари задължения към бюджета над 300 000 лв., съобщиха от Националната агенция за приходите. Мярката е дала резултат “начаса” и бизнесмените бързо са погасили борчовете си към държавата. От другата седмица започват още по-масови проверки в обекти на търговци със задължения към НАП. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама