АРТ ДЖУНГЛА


Райна Кабаиванска: Културата в световен мащаб е забравена

2 5755 16.12.2014
Райна Кабаиванска: Културата в световен мащаб е забравена
Райна Кабаиванска Булфото

Слава богу, че си отварях устата повече, за да пея, защото иначе винаги казвах нещо грешно. Сега от вълнение загубих гласа си по време на пресконференцията. Това е може би защото най-слабият орган в тялото на един певец, това е гласът. Когато съм развълнувана започвам да не мога да говоря.


Това каза оперната певица Райна Кабаиванска пред журналисти след пресконференция за представяне на звездите на операта, предаде Фокус.

Пеенето и музиката – това ми дава живот, това ми дава вяра, това ме поддържа. На въпрос дали оперната певица има надежда, че нейният внук ще наследи невероятния й талант, тя обясни, че в никакъв случай не иска това за него. „Светът вече не е на вълна култура и абсолютно не е на вълна опера - уви. Не му предвещавам такова хубаво бъдеще. Той нищо не знае за операта, защото аз пред семейството си никога не съм била певица“, подчерта тя и добави, че не е оптимист за културата, тъй като в световен мащаб тя е забравена.

„В САЩ правят много за културата, в Германия и Австрия също, но другите страни са в голяма криза“, посочи Кабаиванска.

Относно своите ученици, тя заяви: „За мен е много важна етическата страна на ученика. Това, което той трябва да представи пред публиката – един чист морален образ, едно добро възпитание преди всичко. Моите майсторски класове не са само вокална подготовка. Това е една подготовка и за живота. Аз съм им като майка наистина и уви осиновила съм досега страшно много деца, които никога не ме напускат. Непрекъснато трябва да работя, за да им помагам и аз го правя“, допълни Райна Кабаиванска.

„Засега все още ходя по театрите в Италия, защото трябва да ги следя и да ги контролирам. След това започвам да им правя един жесток анализ как са те и си спомням, че и аз в далечните години винаги бях във връзка с моята учителка. Някак си вървя по нейния път, но моята учителка почина на 102 години “, подчерта Кабаиванска.

„Аз живея един доста хотелски живот в България всъщност. От хотела отивам в майсторския клас, така че нямам представа от действителността, но най-важното е, че сега ние можем да си кажем всичко“, заяви още тя.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама