ГЛАСЪТ


Премиерът каза "А" за КТБ, прокуратурата да продължи

54 9119 16.12.2014
Премиерът каза "А" за КТБ, прокуратурата да продължи
Добри вести от Германия...

КТБ беше умишлено съборена от предишното правителство. Орешарски, Чобанов и Искров са хората, които предизвикаха и допуснаха фалита на банката. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на състоялата се среща с българската общност в столицата на Федерална република Германия, съобщи пресслужбата на правителството.


"Затова чрез Гаранционния фонд сега ние започнахме да изплащаме парите на хората. 2 милиарда отидоха там, за да може хората да си получат парите", - допълнил премиерът.

Всичко това се случи по време на посещението на премиера в Германия. Ако се търси някаква връзка, предпочитам да е тази с немската откритост и директност, когато става въпрос за осоено важни неща. Освен това по казуса с КТБ бяха изговорени толкова лъжи и пробвани толкова манипулации, че бе крайно време политик от такъв ранг да изостави дипломатичността.

 

Знаменателно изявление на действащ премиер. У нас това се прави много, много рядко. Защото или министър-председателите не са със смели сърца или защото са обвързани и зависими от "когото трябва". Разбирай от корумпирани политически и корпоративни кръгове.

 

Борисов показа, че не го е страх. Показа също, че разполага с информация, която му дава основание да говори открито и честно. Защото няма как глава на правителство да бъде толкова директен, ако аргументите и доказателствата не са в джоба му.

 

Ако пък последват обяснение и шикалкавения, че не е искал да каже точно това или нещо от този род, значи усилията за съставяне на коалиция и коалиционно управление не са си стрували. Въобще!

 

Лидерът на ГЕРБ даде нагледен урок за загърбване на задкулисието и назоваване на проблемите с истинските им имена. Повече от половин година експерти, граждански организации, вложители, неколцина политици и още по-малко медии и журналисти, се опитваха да кажат какво се случва с Корпоративна търговска банка, кой и защо й причини срива. Не заради друго, а заради справедливостта. Споменатата по-горе тройка - Пламин Орешарски, премиер на коалицията ДПС-БСП, Петър Чобанов, финансов министър на същата коалиция и управителят на БНБ Иван Искров се правеха, че не чуват аргументите да се спре процеса, който застрашава въобще доверието в банковата система.

 

Призивите за здрав разум и национално отговорно поведение бяха тълкувани като нападки срещу въпросните персони, следствието, прокуратурата, ДАНС и отделни политици, свързани с ДПС. Тези, които изразяваха открито позицията си, биваха и продължават да бъдат нападани, дискредитирани и засипвани с лъжи и клевети. Сега става ясно, че предупрежденията са били навременни и за съжаление верни. Бяха изброявани десетки аргументи, но изпълнителите на "мократа поръчка" останаха глухи за тях. Мафиотизирани кръгове потриваха доволно ръце и нагло прехвърляха стотици милиони от КТБ в други банки пред очите на всички.

 

Същите вече пресмятат и колко фирми и предприятия ще придобият за жълти стотинки от реализацията на своя план.

 

На ход сега е прокуратурата. Тя е длъжна да се самосезира и да започне проверка по изявлението на министър-председателя. Освен, че има право да го направи, това е и нейно задължение. Ударът срещу КТБ бе наречен от някои "кражбата на века".

 

Държавното обвинение е заинтересовано да опровергае или да потвърди това определение. Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за реформи в системата. Моментът е много подходящ да покаже това на дело. Дела, дела и пак дела, призоваваше навремето Тодр Живков. Изминаха 25 години от началото на демократичния преход, но все още не сме осъзнали съдържанието и ползите от подобен слоган (девиз по старому...). Всъщност казал го е още Сенека, а на Живков му го е написал (с мъничка редакция) някой съветник.

 

Време е държавното обвинение да заяви своята решителност да се опълчи на политико-икономическите кръгове, които брутално разграбват страната, сриват икономиката, включително и банковата система и плюят на закона.

 

Тези редове не са опит да бъде поучавана прокуратурата. Това е гражданска позиция. Прокуратурата и без мен знае конституционалните си задължения и какво да прави. Време е да действа смело, безпристрастно и справедливо. Нейната независимост е независимост от останалите власти, но не и от обществения интерес. Върховенство на закона и защита на суверена - българският народ.

 

Досега в следствието бяха привиквани на разпити много хора, които нямат отношение и връзка с КТБ, но изразяват свое мнение, различно от това на определен кръг - този на Делян Пеевски и още неколцита негови ортаци. Не са разпитани обаче пряко свързани с банката политици и подставените им лица в редица фирми и медии.

 

Обществена тайна е кои са тези хора. Това буди недоумение и поражда съмнения за обвързаост и зависимости от всякакъв род. Време е да се сложи точка на подобно безобразие. Прокуратурата може да го стори.

 

Със сигурност информацията, която е дала основание на премиера Борисов да направи своето заключение по отношение на КТБ, е много важна. Обществото има право да научи каква е тя. За да стане ясно веднъж завинаги кой е КОЙ и да се спре с този противен въпрос. Защото сме в 21 век, а ни пробутват феодализъм. Няма да стане. Вече не. Трябва да ни премахнат физически, за да успеят. Прокуратурата знае и това...

 

Огнян Стефанов

 

P.S. Направете си труда и проверете кои медии отразиха изявлението на Борисов и кои го "смачкаха" в няколко реда или въобще го пропуснаха. Забележете също как иначе словоохотливи анализатори и "водещи" журналисти изведнъж се умълчаха. Същите, след временната загуба на дар слово, ще започнат да критикуват премиера, че така не се прави, че са нужни факти и доказателства, задълбочени анализи, че се дискредитират цели институции и прочие тъпотии. Статистиката, дори и непълна, ще ви даде много важен отговор - кой храни свинщината и мафията на кошмарния преходИ защо сме толкова бедни, нещастни и несвободни.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама