МИСТЕРИИ


Програма ни идентифицира по писането на клавиатура

4 5408 18.12.2014
Програма ни идентифицира по писането на клавиатура

Руска програма идентифицира човека почти със стопроцентова точност докато набира текст на клавиатурата. Ръководителят на проекта на Курския държавен университет (КГУ) Леонид Крижевич, доцент на катедрата по математически анализ и приложна математика, съобщи, че програмата може да се приложи в образованието и дори при банкоматите, определяйки „почерка“ на човека при набирането на пин-кода.


„Когато човек набира текст на клавиатура се задействат около 40 различни мускула едновременно и всеки човек ги използва различно, и с различна сила. Освен това голямо значение има и времето на задържане на клавишите. Това продължава няколко микросекунди като това натискане е уникално“, разказва той, предаде ТАСС.

По думите на учения, по пътя на сложни математически преобразувания, основани на теорията на вероятността и на статистиката, колективът на КГУ е успял да разработи програмен продукт, който може да идентифицира човека, който в този момент стой пред компютъра, с точност до 96%.

Програмата има две главни направления – идентифициране на потребителя, информацията за когото се съхранява в база данни, и потвърждаването на личността, което може да се прилага в редица обекти, като при въвеждане на парола за влизане в сайт или пин-код при банкомата.

За успешната работа на програмата, по думите на Крижевич, е достатъчно набирането на четири до шест символа. Очаква се този програмен продукт да се появи на пазара през следващата година.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама