НОВИНИ


Борисов от Брюксел: Продължаваме с "Южен поток"

24 4550 19.12.2014
Борисов от Брюксел: Продължаваме с "Южен поток"
Премиерът Бойко Борисов

Никой не може да ми каже, че европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Македония или Сърбия да минава трасето оттам за „Южен поток”. По-различно е, защото все още не са членове, но са кандидат - членове и докато стане готов този проект би трябвало да станат, евентуално.


Това каза от Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от Фокус. България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта, каза той.

„С една дума - ето го как ни обикаля и никой не може да каже, че това е изгодно за България. Мисля, че си защитих интереса на държавата, европейския интерес. Защото всички отчитат, че когато е трябвало да водим твърда политика и сме били мотивирани в единия случай заради екологията - Бургас - Александруполис, във втория, че скъпият финансов проект, за който нямаме пари, сме имали право. Сега за тази част на трасето "Южен поток", България не дава пари. Тук е друг консорциумът. Оттук нататък сме 50 на 50. Нека да го докарат тук потока, тук ще си направим хъбче и ще си продаваме газ така, както и Турция”, допълни още премиерът Бойко Борисов.

Всяка държава има различни отношения с Русия, едни - много приятелски, други - не толкова. Имаме историческа дружба с руския народ”, обясни той. „Всички държави губят пари и нищо добро не ни очаква накрая, затова призовах за повече дипломатичност, твърдост, разбира се, в санкциите, но и да не се прекалява с агресия, защото също не е добро като решение”, категоричен е министър-председателят.

„Различни мнения има, но не смятам за нужно да преразказвам кой какво е казал на съвета. Казвам това, което е било моя позиция и затова мога да си разкажа и на вас. Не е тайна”, обясни той. „Така че много съм благодарен на европейските лидери, че всички до един разбраха в какво менгеме е поставена България и вече не могат да ни упрекнат, че не сме прогнозируем партньор - точно обратното”, заяви Борисов.

Според него, така трябва и да се работи – „отиваш, казваш си проблема, искаш общо решение, не зад гърба, не да ги лъжеш, че не си подписал договора, а всъщност да си подписал, не след това да им носиш пълномощно и да кажеш, че всъщност са те изгонили като куче, а се е объркала датата на срещата. Не може в Брюксел да се обърка това. Нали помните какви обяснения са ви давали, за да провалят и този проект?”, коментира още Бойко Борисов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама